Régi dolgok – A szögediség fundamentuma kiállítás Szegeden

Régi dolgok - A szögediség fundamentuma néprajzi kiállítás - kultúra

Új néprajzi állandó kiállítás nyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeumban

Szerdán megnyílt a szegedi Móra Ferenc Múzeum új néprajzi állandó kiállítása, amely a „Régi dolgok – A szögediség fundamentuma” címet viseli. Az ünnepélyes megnyitón részt vett a múzeum igazgatója, Fogas Ottó, valamint Végh Katalin, a Magyar Géniusz Program főkoordinátora – tájékoztatott az MTI.

Fogas Ottó beszédében hangsúlyozta, hogy a szegedi nagytáj élő néprajzi hagyományainak megőrzése és bemutatása az új generációknak a Móra Ferenc Múzeum egyik legfontosabb küldetése. A múzeum törekszik arra, hogy a néprajzi állandó kiállítást rendszeresen megújítsa, és így folyamatosan felhívja a figyelmet a hagyományok fontosságára. Az új kiállítás létrejöttéhez a Nemzeti Kulturális Alap és a Magyar Géniusz Program nyújtott támogatást.

Végh Katalin kiemelte, hogy a Magyar Géniusz Program, melynek keretében a kiállítás is megvalósult, mintegy 3 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, és már száz projektet és több száz programelemet valósított meg. Ez a program új fejezetet nyitott a Kárpát-medence muzeológia közel kétszáz éves történetében.

A Móra Ferenc Múzeum már 116 éve kínál néprajzi állandó kiállítást látogatóinak, kisebb-nagyobb megszakításokkal. Az első ilyen tárlatot Tömörkény István, az intézmény egykori igazgatója rendezte, akinek egyik tárcájából kölcsönözték az új kiállítás címét is.

A Kultúrpalota egyik emeleti termében, 130 négyzetméteren berendezett kiállításon mintegy kétszáz tárgyat láthat a nagyközönség. Ezek mindegyike egy-egy régi mesterséget vagy néphagyományt elevenít fel különböző audiovizuális eszközök segítségével. A tárlaton tematikus részek mutatják be a gyékényszövés, a halászat, különböző szakmák – így a kékfestő és késes mesterség – emlékeit, a kereskedelem vagy a vallási néprajz hagyományait. A paprikaőrlés és paprikatermesztés folyamatát is megismerhetik a látogatók, valamint a szőlészet és borászat város gazdaságában betöltött egykori fontos szerepét. Természetesen a szegedi papucs sem maradhatott ki a tárlatról, és a látogatók megtudhatják, mit jelképeztek az egykori parasztházak napsugárdíszes oromzatai.

A kiállítás különlegessége, hogy modern, interaktív elemeket is tartalmaz. Az érdeklődők például népdalok és mesék segítségével ismerhetik meg az ö-ző nyelvjárást: egy tündérmesét hallgathatnak meg Bálint Sándor által felfedezett zsombói mesemondó, Tombácz János repertoárjából, valamint egy Rózsa Sándor-mondát és öt szegedi népdalt is megismerhetnek. A szegedi nagytáj, a „szegedi nemzet” határait egy nagyméretű, interaktív képernyő segítségével szemléltetik, amelyen különböző keresőpontok kínálnak információkat. Emellett „beszélő tárgyakkal” is találkozhatnak az érdeklődők, amelyek további érdekességeket és történeteket osztanak meg a látogatókkal.

Az új kiállítás nemcsak a múltat mutatja be, hanem a jelenkor technikai eszközeit felhasználva interaktív élményt nyújt minden korosztály számára. A Móra Ferenc Múzeum ezzel a lépéssel ismét bizonyítja, hogy a hagyományok megőrzése mellett fontos számukra a modern technológia alkalmazása és a látogatók aktív bevonása a kiállítás élményébe.

fotó: Móra Ferenc Múzeum Facebook

Régi dolgok – A szögediség fundamentuma

néprajzi kiállítás
Móra Ferenc Múzeum
Szeged, Roosevelt tér 1-3.

Bővebb információ a múzeum honlapján található

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .