Rekordévet zárt a cseh turizmus 2023-ban

Prágai vár és a Károly híd este - cseh turizmus

Történelmi csúcson a német beutazó turizmus

Az elmúlt év jelentős mérföldkő volt a cseh turizmus számára. Annak ellenére, hogy a COVID-19 pandémia továbbra is hatott, Csehország rekordnövekedést ért el a turisták számában, a német beutazó turizmussal az élen.

Összesen több mint 22 millió vendég szállt meg csehországi szállodákban vagy panziókban, ami 13,5%-os növekedést jelent az előző évhez képest. Különösen örvendetes volt a külföldi turisták 10%-os növekedése 2019-hez képest, ami rekordszámot, 2,3 millió látogatót jelentett.

Prága megőrizte pozícióját a legnépszerűbb úti célok között. Más festői régiók, mint például Karlovy Vary, Pilsen, Dél-Bohémia és Hradec Králové, követték a cseh fővárost. Különösen biztató volt a német látogatók számának növekedése, akik hagyományosan erős pillérei a cseh turizmusnak. A német turisták száma történelmi csúcsot ért el 25%-os növekedéssel az előző évhez képest, ami hangsúlyozza ennek a fontos piacnak a feléledését.

Markéta Chaloupková, a CzechTourism Deutschland igazgatója hangsúlyozta a német látogatók igényeire szabott stratégiák fontosságát. Kiemelte az aktív és wellness-nyaralások fontosságát és hangsúlyozta a B2B- és MICE-szektor előmozdításának szükségességét annak érdekében, hogy tovább növekedjen az érdeklődés.

A német látogatók mellett Csehország jelentős növekedést tapasztalt a tajvani és dél-koreai, valamint kínai, japán, thai és más országokból érkező turisták számában is. Ez bizonyítja az ország széles nemzetközi vonzerejét.

Egy jelentős változás volt, hogy az izlandi és külföldi turisták aránya nőtt és a külföldiek most már nagyobb részt képviseltek a butazó turizmusban. Ez a fejlődés együtt járt a külföldi látogatók nagyobb kiadási hajlandóságával, amely jelentős hozzájárulást jelent a cseh gazdaságnak.

František Reismüller, a CzechTourism igazgatója hangsúlyozta a turizmuságazatba történő beruházás fontosságát és a pozitív hatásokat a hazai gazdaságra. A turizmus költségvetésének növelése a helyes irányba tett lépés, és hozzájárul az ország láthatóságának erősítéséhez mind hazai, mind külföldi eseményeken.

A 2023-as negyedik negyedévben Prága maradt a leglátogatottabb úti cél,melyet dél-morvaország és Karlovy Vary követett. A közvetlen repülőjáratok bevezetése, mint például a Prága – Szöul és Prága – Tajpej járatok, szintén hozzájárultak a turizmus előmozdításához és bizonyította a CzechTourism és más érintett vállalkozások közötti szoros együttműködést.

Összességében a 2023-as erős év tükrözi a cseh turizmus ellenálló képességét és vonzerejét, amely számos kihívás ellenére virágzó számokat produkált és cseh turisztikai ügynökség optimistán tekint a jövőbe.

fotó: Libor Sváček / CzechTourism

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .