Veszprémi Érsekség Work in Progress programsorozat

Padányi Biró Márton síremléke, Veszprém - kultúra

A várnegyed Rejtett Kincse: Padányi Biró Márton síremléke

Veszprém vára, az ország egyik legrégebbi és legkülönlegesebb városa, titkokat rejt a középkor és a kora újkor emlékeit őrizve. Az idei évben egy különleges lehetőséget kínál a látogatóknak, melynek során betekintést nyerhetnek a Szent Mihály Főszékesegyház altemplomába és Padányi Biró Márton, a város egyik legmeghatározóbb egyházi vezetőjének monumentális síremlékét is megtekinthetik.

Az érsekség által szervezett „sisakos túra” alkalmával február 24-én és 25-én, az idegenvezetők világnapja keretében, a résztvevőknek lehetőségük nyílik felfedezni a rejtett múltat és a restaurálás folyamatát. Padányi Biró Márton püspök síremléke egyedülálló művészeti alkotás, amely az elmúlt évszázadokat is túlélt.

A síremlék allegorikus szobrain a múlás szimbólumai jelennek meg: bagoly, homokóra, koponya, lefelé fordított fáklya és lakat. Ezek a motívumok mélyen szimbolizálják az emberi élet múlandóságát és az örökkévalóságba vezető utat. A restaurálás nem csupán egy műtárgy megóvását szolgálja, hanem a város történeti és kulturális örökségének megmentését is. Dr. Nagy Veronika múzeumigazgató szerint, a Veszprémi Érsekség kiemelt figyelmet szentel a síremléknek, tekintettel arra, hogy az egyik legjelentősebb veszprémi püspök nyughelyéről van szó.

Padányi Biró Márton élete és tevékenysége szorosan összefonódik Veszprém városának történetével. 1745-ben lett veszprémi megyéspüspök, és életében számos templomot építtetett vagy újíttatott fel a régióban. A művészetek támogatójaként és a várnegyed jelentős építészeként emlékezetes maradt az utókor számára.

A síremlék restaurálása része a várnegyed megújítási folyamatának. A restaurátorok komplex feladat elé néznek, mivel az évszázadok során a nedvesség és az időjárás károsította a műalkotást. A cél az, hogy a restaurálás során a lehető legkíméletesebben járjanak el és megőrizzék a síremlék eredeti szépségét és jelentőségét.

A munkálatok során egyéb érdekességek is napvilágra kerülnek. Nemrégiben például a restaurátorok festett rétegeket találtak a műmárvány alatt, amelyek arra utalnak, hogy a szarkofág bizonyos elemei festettek voltak. Ez újabb réteget jelent a síremlék rejtélyes történetében.

A Work in Progress programsorozatnak köszönhetően a látogatók betekintést nyerhetnek a város történelmébe és kulturális örökségébe. A tavalyi sikeres esemény után idén is folytatódik a program, így márciustól a hétköznapi látogatók is részt vehetnek a várnegyed megújítási folyamatában. A tervek szerint a renoválási munkálatok széles skálán mozognak majd, amelyek célja a múlt megőrzése és a jövő generációinak bemutatása.

fotó: Nagy Lajos

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .