Mérföldköves megállapodás

Mérföldkőnek számít az az együttműködési megállapodás, amelyet az Európai Bizottság (EB) egyik alelnöke Antonio Tajani és az Európai Turisztikai Bizottság (ETC) elnöke Petra Hedorfer írt alá október 6-án, Krakkóban, a 2011. évi Európai Turizmus Fórumon. A történelmi megállapodás célja, hogy a két szervezet együttműködjön az európai turizmus élénkítése, illetve Európa, mint turisztikai desztináció népszerűsítése, illetve pozitív imázsának erősítése érdekében a feltörekvő és tengerentúli piacokon.

 

{module 221}

Az Európai Turisztikai Bizottság és az Európai Bizottság együttműködésének célja, hogy közös erőfeszítéssel őrizzék meg Európa világvezető pozícióját a turisztikai desztinációk között, együtt tegyenek az európai turisztikai márka az „Európa – egy soha véget nem érő utazás” népszerűsítéséért, valamint a turisztikai szektor fenntartható és versenyképes fejlesztéséért, a szakmai tudás és tapasztalatok, illetve a kutatási eredmények megosztásával. További fontos cél a társadalmi és környezetvédelmi szempontból életképes turisztikai modellek népszerűsítése Európában és világszerte.

Az ETC tevékenységében fokozatosan előtérbe kerül a feltörekvő piacok megcélzása, valamint nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni az európai kulturális és tematikus útvonalak kiépítésére.

Felek egyetértenek abban, hogy a feltörekvő piacok növekvő arányt képviselő középosztályai egyre fontosabb küldőpiacot jelentenek az európai fogadóterületek számára.Felismerve a két szervezet történelmi jelentőségét, az ETC és tagsága kollektív szakértelmét a desztinációk promóciója területén, továbbá az Európai Bizottság kulcsszerepét az európai kereskedelem és ipar támogatásában, a nyilatkozatot aláíró vezetők a következő hat területen nyilvánítják ki együttműködési szándékukat:

1. Európa mint turisztikai desztináció népszerűsítése a tengerentúli piacokon.A rövid távú promóciós együttműködés fókuszában az észak-amerikai, a feltörekvő BRIC piacok, különösen Brazília, Kína és India állnak. Közép és hosszú távon a két szervezet azon dolgozik, hogy növelje Európa ismertségét a feltörekvő piacokon.

2. Európán átívelő kulturális és tematikus utak, illetve turisztikai termékek kidolgozása és népszerűsítése.

3. Együttműködés a digitális marketingtevékenységben a visiteurope.com desztinációs portálon keresztül.

4. Az „Európa desztináció” márka promóciója

5. Közös fellépés, illetve megjelenés különböző szakmai eseményeken, rendezvényeken, trade show-kon, szemináriumokon, stb.

6. Kutatási eredmények és legjobb tapasztalatok megosztása. Az együttműködés ezen hat kulcsterülete fontos lépést jelent a közös európai turizmuspolitika felé, továbbá az ETC-n keresztül biztosítja a szükséges támogatást a nemzeti turisztikai szervezetek tevékenységéhez, amely arra irányul, hogy Európa vonzó imázsát kialakítsák a feltörekvő piacokon.

{module 221}