Hivatalosan bemutatták a Tour de Hongrie 2024 útvonalát

Hivatalos Tour de Hongrie 2024 útvonal - turisztika, sport

Öt szakasz, 854 kilométer, csaknem 8000 méternyi szintemelkedés, 10 kategorizált emelkedő, két klasszikus sprinteretap és két ikonikus hegyi befutó

Március 5-én a Budapest Music Centerben élő közvetítésben ismertették a szervezők a 45. Magyar Kerékpáros Körverseny, a Tour de Hongrie 2024-es útvonalát. Öt szakasz, 854 kilométer, és csaknem 8000 méternyi szintemelkedés várja a versenyzőket a körversenyen.

A gála eseményen a résztvevőket Székely Dávid, a gála műsorvezetője és az M4 Sport csatornaigazgatója köszöntötte, majd dr. Schmidt Ádám, a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára és Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára is felszólalt. A részletes útvonalat pedig Eisenkrammer Károly, a Vuelta Kft. ügyvezetője ismertette.

Dr. Schmidt Ádám, az esemény kapcsán hangsúlyozta a magyar kerékpársport fejlődését, kiemelte a közösségi sport iránti elkötelezettséget is. A tavalyi évben bevezetett Sportoló Nemzet Program célja az elérhető sportolási lehetőségek biztosítása minden magyar állampolgár számára, melynek keretében a hazai kerékpársport is kiemelt szerepet kap.

Révész Máriusz az Aktív Magyarország program szerepét emelte ki a Tour de Hongrie-ban, hangsúlyozva, hogy a verseny nemzetközi szinten is kiemelkedő, és olyan világsztárokat vonz, akik később a Tour de France-on is részt vesznek.

A verseny szervezésében jelentős szerepet játszik a Magyar Kerékpáros Szövetség, a Vuelta Kft. és a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség, támogatással az Aktív Magyarország programtól és a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkárságától.

Balázs Amand Tibor, a Nemzeti Rendezvényszervező Ügynökség projektvezetője elmondta, hogy az ügynökség kiemelkedő sportesemények szervezésében vesz részt, és nagy öröm számukra, hogy a Tour de Hongrie is ezt a sorban gazdagítja.

Eisenkrammer Károly, a verseny főszervezője megosztotta a résztvevőkkel a Tour de Hongrie útját a sikeres újraindítástól kezdve egészen a nemzetközi ranglétrán való feljutásig. Emellett elárulta, hogy már az első lépéseiknél, 2017-ben álmokat dédelgettek arról, hogy a világbajnokok is részt vegyenek a versenyen. A valóságban pedig olyan nevek szerepelnek a startlistán, mint Dylan Groenewegen, Mark Cavendish és Peter Sagan. A verseny legnagyobb sztárjai videóüzenetben köszöntötték az esemény résztvevőit és a Körverseny szurkolóit, míg hazai kerékpárosaink közül Dina Márton és virtuálisan bejelentkező kerékpárosok is helyet kaptak a gálán.

A 2024-es Tour de Hongrie mezőnyét 20 csapat 120 versenyzője alkotja majd – köztük nyolc WorldTeam, nyolc ProTeam, három Continental Team és a magyar nemzeti válogatott. Az útvonal érdekességei közé tartozik, hogy két sprinter és két hegyi befutó is szerepel a versenyen, valamint hogy a karaván útja 81 településen visz keresztül, közülük 9 rajt- vagy célvárosként.

A verseny időtartama alatt összesen 15 gyorsasági hajrára kerülhet sor, melyek során a versenyzők pontokat és bónuszmásodperceket gyűjthetnek. Emellett tíz kategorizált emelkedő is vár a hegymenőkre, köztük az első kategóriás Kékestető is szerepel a versenyben.

Az idei Tour de Hongrie útvonala izgalmas és kihívásokban gazdag versenyt ígér mind a versenyzőknek, mind a szurkolóknak. A részletes információk és a versenyzők listája a hivatalos honlapon érhető el.

A Tour de Hongria 2024 hivatalos útvonala

1 szakasz: Karcag – Hajdúszoboszló (170 km)

A Tour de Hongrie indulása nemzetközi figyelem középpontjába helyezi Karcagot, mely május 8-án ad otthont a verseny első szakaszának rajtjának. A karaván a Tisza-tó és a híres Hortobágy vidékén keresztül haladva érkezik meg Hajdúszoboszlóra. Az etap három gyorsasági részhajrával, valamint egy körpályás szakasszal színesíti a versenyt, melynek befutója Hajdúszoboszlón, a Szent István Parkban lesz.

2 szakasz: Tokaj – Kazincbarcika (162 km)

A második szakasz Tokajból, Magyarország híres borvidékének szívéből rajtol, majd a Zemplén érintésével érkezik meg Kazincbarcikára. Az etap dombos terepén két kategorizált emelkedő vár a versenyzőkre, akiknek 1000 méternyi szintemelkedést kell leküzdeniük a célba érkezésig.

3 szakasz: Kazincbarcika – Gyöngyös-Kékestető (183 km)

A Tour de Hongrie királyetapján a versenyzők Kazincbarcikáról indulnak, majd Eger érintésével érkeznek meg a Mátra lábához. A Kékestető csúcsán várja őket a befutó, ahol a 2700 méternyi szintemelkedésű etapon az összetett verseny legjobbjai mérhetik össze erejüket.

4 szakasz: Budapest – Etyek (166 km)

A negyedik szakasz Budapest Hősök teréről indul, majd az Andrássy úton, a Lánchídon és a Várkert Bazáron keresztül elhagyja a fővárost. Az etap Etyek dombjain keresztül vezet, három hegyi hajrával és majdnem 1500 méter szintemelkedéssel a célban.

5 szakasz: Siófok – Pécs (173 km)

A verseny utolsó szakasza Siófokról indul, majd a Mecsek emelkedőin át érkezik meg Pécsre. A célba érkezéshez háromszor kell leküzdeniük a versenyzőknek a Bárány út meredek emelkedőjét a pécsi Állatkertnél, ahol eldől, ki lesz a Tour de Hongrie végső győztese.

A verseny részletes interaktív térképe (Google Maps) ide kattintva érhető el.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .