Nő a kempingek és a közösségi szálláshelyek forgalma

statisztika, piackutatás

A kempingek és közösségi szálláshelyek népszerűségének növekedése figyelhető meg Magyarországon, derül ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) adataiból. Egyre többen választják ezeket az alternatív szálláslehetőségeket. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) friss statisztikái szerint a kempingek és közösségi szálláshelyek forgalma ugrásszerűen növekedett az elmúlt években, jelentős bővülést mutatva mind a vendégek számában, mind a tartózkodási idő hosszában.

Az NTAK által közölt adatok szerint mind a kempingek, mind a közösségi szálláshelyek látogatottsága emelkedett. A kempingeknél 2023-ban 70 százalékos növekedést regisztráltak, míg a közösségi szálláshelyeknél ez a szám elérte a 140 százalékot. A hazánkba látogató turisták egyre inkább érdeklődnek ezek iránt a szálláslehetőségek iránt, ami változatos környezetben és kedvező árakon kínál alternatívát a hagyományos szállodákhoz képest.

A kempingek vonzereje különösen a német és lengyel turisták körében mutatkozik meg, akik szívesen veszik igénybe ezeket a szállásokat. Az adatok azt mutatják, hogy míg 2020-ban 1,1 millió vendégéjszakát töltöttek el kempingekben, addig ez a szám 2023-ban már meghaladta az 1,9 milliót. Fontos megjegyezni, hogy a kempingek látogatói között jelentős arányban vannak külföldi turisták is, akiknek több mint fele német és lengyel állampolgár.

A kempingek népszerűségét tovább növeli, hogy változatos lehetőségeket kínálnak a vendégeknek, a színvonalas mobilházaktól egészen a sátorhelyekig. A legtöbb kemping a Balaton környékén és a fürdővárosokban található, ahol a turisták széles körű szolgáltatásokat élvezhetnek.

A közösségi szálláshelyek szegmensében is jelentős növekedést tapasztalhatunk. Az elmúlt három évben a szálláshelyek száma 327-ről 399-re emelkedett, és a forgalom is dinamikusan növekszik. 2020 és 2023 között a vendégéjszakák száma közel háromszorosára nőtt, ami azt mutatja, hogy ezek a szálláshelyek egyre vonzóbbá válnak a turisták számára.

A közösségi szálláshelyek fővárosi és Balaton környéki elhelyezkedése kiemelkedően népszerűvé teszi azokat. Budapesten és a Balatonnál több mint 1,2 millió vendégéjszakát töltöttek el tavaly a turisták, és kiemelkedik az Erzsébet-tábornak is otthont adó Zánka, amely a Balatoni térségben a vendégéjszakák több mint felét generálja.

Az adatok továbbá azt mutatják, hogy a közösségi szálláshelyeket inkább a fiatalabb korosztály részesíti előnyben. Több mint 70 százalékuk 35 év alatti, és 30 százalékuk még csak 18 év alatti.

Összességében elmondható, hogy a kempingek és közösségi szálláshelyek jelentős szerepet játszanak a magyar turizmusban, és az egyre növekvő népszerűségük azt mutatja, hogy a turisták keresik az alternatív lehetőségeket a szállásadás terén.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .