Bemutatkozott a 2024-es Bocuse d’Or magyar csapata

2024-es Bocuse d'Or magyar csapat - gasztro, verseny

Magyarország izgalmas csapattal indul az európai döntőben

A magyar Bocuse d’Or csapat hivatalosan is bemutatkozott, ahogy felkészülése a norvégiai Trondheimben március 19-20-án megrendezésre kerülő európai döntőre már a végéhez közeledik. A magyar csapat az idei megmérettetésen Kelemen Roland séf, Fodor Noel commis, Szabó László coach és Dalnoki Bence csapatvezető révén képviseli hazánkat.

Dalnoki Bence, a magyar csapat vezetője a budapesti sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy Magyarország már 2016-ban kezdte sikertörténetét a Bocuse d’Or versenyén. Széll Tamás akkor nyerte el a kontinensdöntőt, tavaly pedig Dalnoki Bencének sikerült először felállnia a világdöntő dobogójára. Bár Magyarország még mindig az élmezőnyhöz képest fiatalnak számít ebben a versenyben, a csapat minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy megküzdjön a legjobbakkal – hangsúlyozta.

A magyar csapat már az utolsó simításoknál tart felkészülésében. Ahogy Dalnoki Bence megjegyezte, ez a fázis már a technikák finomhangolásáról, az időzítés tökéletesítéséről szól. A csapatot vezető Kelemen Roland mellett ott áll a pályán Fodor Noel, aki tavalyelőtt fejezte be a szakácsiskolát, és jelenleg szülővárosa, Siófok egyik éttermében dolgozik. A coach pozíciójában pedig Szabó László segíti a csapat felkészülését, aki korábban kétszer is részt vett a Bocuse d’Or hazai döntőjén, valamint a nemzeti szakácsválogatottban is helyet kapott.

A verseny aktuális témái közé tartozik a lofoteni skrei, Norvégiában őshonos tőkehal, valamint a fröyai fésűkagyló, melyből a csapatnak egytálételt kell megalkotnia. A tálaláshoz két zöldségköretre is szükség lesz, valamint egy harmadikra, amelyben a tőkehalnak is szerepet kell kapnia. A másik témakör a Röros régióból származó rénszarvas-fartő lesz, amelyet a csapatnak a rénszarvas nyelvével és lábszárának felhasználásával kell elkészítenie, valamint egy helyi alkoholos itallal, az akvavitel. Kelemen Roland kiemelte, hogy a skrei különlegessége a feszesebb, izmosabb, kevésbé zsíros húsa, amellyel finoman és természetesen kell dolgozniuk.

A felkészülés során a magyar csapat két tapasztalt „Bocuse d’Or-veterán” segítségét is élvezi Széll Tamás és Vomberg Frigyes személyében, akik a versenyek során szerzett tapasztalataikat és tudásukat osztják meg a jelenlegi csapattal. Emellett Christian Andre Pettersen, a norvég séf, aki kétszer bronzérmet nyert a Bocuse d’Or lyoni döntőjén, szintén részt vesz a magyar csapat felkészítésében, elsősorban az alapanyagokkal kapcsolatos tudását és versenytapasztalatát osztja meg a csapattal.

Dalnoki Bence hangsúlyozta, hogy idén egy nagyon erős mezőny várható az európai döntőben, hiszen sok induló már korábban is részt vett a versenyen commis-ként, így komoly versenytapasztalattal rendelkeznek. Ráadásul a francia csapatot Régis Marcon sztárséf fia vezeti, ami további izgalmakat ígér a versenynek.

A fotón Fodor Noel commis, Szabó László coach, Kelemen Roland séf és Dalnoki Bence csapatvezető (balról – jobbra) a magyar Bocuse d’Or csapat bemutatkozó sajtótájékoztatóján a fővárosi Hungexpón 2024. március 6-án. A csapat képviseli Magyarországot a nemzetközi szakácsverseny európai döntőjében március 19-20-án a norvégiai Trondheimben. Fotó: Lakatos Péter / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .