Csankó Zoltán kapta a Kaszás Attila-díjat 2023-ban

Csankó Zoltán Kaszás Attila-díj 2023 - kultúra

Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház művésze kapta idén a Kaszás Attila-díjat. Az elismerést a művész a Vígszínházban megrendezett díjátadó ünnepségen vehette át. Az eseményen Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára emlékezett Kaszás Attila különleges hagyatékára. Hangsúlyozta, hogy Kaszás Attila nem csupán kivételes színész volt, hanem emberileg is példakép. Személye a nemzet egységének szimbólumává vált.

Szentmártoni János elmondta, hogy Kaszás Attila élete során egyesítette magában a határon túli és az anyaországi magyarságot, szívügyévé tette a magyar szívek közötti határok lebontását. Az államtitkár szerint a Kaszás Attila-díj nem csupán a színész munkáját, hanem a magyar színházi közösség és nemzet összetartozását is képviseli.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere, a díj egyik alapítója, és Oberfrank Pál színművész, a Magyar Teátrumi Társaság alelnöke, valamint Hopkó Iván, a Raiffeisen Bank igazgatója adták át az elismerést. Pokorni Zoltán kiemelte, hogy a Kaszás Attila-díj nemcsak a színészek, hanem az egész színházi szakma önértékelését tükrözi. A díjnak jelentős szerepe van abban, hogy a művészek elismerjék egymást, és a szakma megőrizze önbecsülését.

A díjátadó ünnepségen Rudolf Péter, a Vígszínház igazgatója emlékezett vissza közös pályakezdésükre. Hangsúlyozta Kaszás Attila különleges személyiségét. Az igazgató szerint Kaszás Attila létezése egyfajta békét és rendet csempészett a zaklatott világba.

Hegedűs D. Géza színművész, rendező, a MASZK színészegyesület elnöke a díjátadón felidézte Kaszás Attila pályafutását, amely a Vígszínházból a Nemzeti Színházba vezetett. A szakmai díj azonban nemcsak az egyéni teljesítményt, hanem a színészi közösség építését is elismeri.

A Kaszás Attila-díjra idén 41 színművész jutott be a második fordulóba, és a döntőbe Csankó Zoltán, Nagy Cili, Fila Balázs és Fehér László került. A közönség szavazataival végül Csankó Zoltán nyerte el a díjat. A művész, aki harmadszor került a döntőbe, az elismerést édesanyja emlékének ajánlotta.

A Kaszás Attila-díjat 2008-ban a XII. kerületi önkormányzat alapította a Mozaik Művészegyesülettel közösen. Az idei díjátadást a Kulturális és Innovációs Minisztérium, a Hegyvidéki Önkormányzat, a Magyar Teátrumi Társaság, a Mozaik Művészegyesület, a MASZK Színészegyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség is támogatta.

Csankó Zoltán 2009 óta a Győri Nemzeti Színház tagja. Pályafutása során szerepelt az Arany János Színházban, a Radnóti Miklós Színházban, valamint a Nemzeti Színházban is. Emellett az egyik legkeresettebb szinkronszínész, többek között Colin Firth, Patrick Duffy (Bobby Ewing), John Travolta és Christoph Waltz állandó magyar hangja, valamint a Thomas, a gőzmozdony narrátora is.

A Kaszás Attila-díj egy kiváló színészi teljesítményt és közösségépítést elismerő díj, melynek átadása minden évben kiemelt esemény a magyar színházi életben. Gratulálunk Csankó Zoltánnak a díjhoz!

A fotón Csankó Zoltán, a Győri Nemzeti Színház Jászai Mari-díjas színművésze (balra) átveszi a Kaszás Attila-díjat Oberfrank Pál Kossuth-díjas színművésztől, a Magyar Teátrumi Társaság alelnökétől (középen) és Pokorni Zoltántól, a XII. kerület polgármesterétől, a díj egyik alapítójától (jobbra) az átadóünnepségen a Vígszínházban 2023. december 5-én. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .