Gyulai méz- és mézeskalács fesztivál 2023

Méz- és Mézeskalács Fesztivál, Gyula - gasztro turizmus

Ismét édes hétvége várja a látogatókat Gyulán a XIV. Méz- és Mézeskalács Fesztiválon

A hagyományokhoz hűen idén már 14. alkalommal rendezik meg Gyulai Méz- és Mézeskalács Fesztivált december 8. és 9-e között, ahol a méz szerelmesei két napig élvezhetik az „édes gasztronómia” és a méhészet termékeit. Az esemény részeként kihirdetik az Év kiváló magyar méze verseny győzteseit, miközben számos program várja a látogatókat.

A rendezvény története egészen egy kis magánházig nyúlik vissza, ahol a méz népszerűsítése volt az elsődleges cél. Azóta hatalmas fejlődésen ment keresztül a fesztivál és ma már a mézfogyasztás terén is komoly előrelépéseket tapasztalhatunk Magyarországon. Az egy főre eső éves átlagos mézfogyasztás az évek során mintegy 50-70 dekagrammal, egy kilogramm körülire emelkedett.

Árgyelán János, a fesztivál főszervezője az MTI-nek elmondta, hogy a rendezvény két fontos célja van. Egyrészt a közönséget várják mézkóstolókkal és mézvásárral, másrészt szakmai programokkal és előadásokkal szolgálnak a méhészeknek. A látványos események között szerepel pénteken a mézlovagrendek fáklyás felvonulása, melyet a tótkomlósi fúvószenekar kísér, míg szombaton a művelődési házban megrendezett méhészeti vásáron az összes hazai fajtamézet meg lehet kóstolni.

Az Év kiváló magyar méze verseny eredményeit szombaton hirdetik ki, ahol idén közel 400 minta versenyez. A szakmai programok között szerepel az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnökének előadása a magyar méhészeti ágazat aktualitásairól, a mézpiaci helyzetről, valamint beszélgetés a méhészkedés pszichére gyakorolt hatásairól és az ázsiai lódarázs európai terjedésének hatásairól.

A rendezvényt tovább színesíti, hogy a Mézlovagrendek idén is megkoszorúzzák Göndöcs Benedek szobrát. A részletes programot a www.visitgyula.com oldalon lehet megtekinteni, ahol minden fontos információ elérhető a fesztivállal kapcsolatban.

Fotó: VisitGyula.com

XIV. Méz- és Mézeskalács Fesztivál

2023 december 8-9.
Gyula

További információ és a részletes program, valamint a helyszínek a VisitGyula.com oldalon megtalálhatók.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .