Halfogyasztás népszerűsítése Halgazdálkodási Operatív Program keretében

haltermelés, halfogyasztás - gasztronómia, élelmiszer

A magyar kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a hazai halágazat támogatása mellett, ennek érdekében pedig 2027-ig további 700 millió forintot fordít halmarketingre a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Plusz keretében – mondta el Nagy István agrárminiszter a hétfői sajtótájékoztatón, amelyet az Auchan áruház halpultjánál tartott.

Az agrárminiszter beszámolt arról, hogy Magyarországon az egy főre jutó halfogyasztás az elmúlt években folyamatosan emelkedett. A MAHOP 2013-as indulásakor még 5,4 kilogramm volt, míg 2021-re ez az érték 6,52 kilogrammra nőtt, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent. Nagy István hangsúlyozta, hogy a halfogyasztás népszerűsítése stratégiai cél is, tekintettel arra, hogy Magyarországon a szív- és érrendszeri megbetegedések között szerepel a vezető halálokok között és a halfogyasztás csökkentheti az ilyen típusú betegségek kockázatát.

A miniszter kiemelte, hogy a MAHOP keretében korábban is jelentős támogatásban részesült az akvakultúra ágazat. A Kapj rá! kampány 2013 és 2020 között 960 millió forint támogatást kapott a halfogyasztás promóciójára. A kormány célja a kisüzemi halgazdaságok termelőkapacitásának növelése, a termelési technológia és feldolgozás fejlesztése, valamint az európai exportpiacon versenyképes fajok bevonása a tenyésztésbe.

A Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) elnöke, Németh István elmondta, hogy az idei haltermés jelentős javulást mutat a tavalyi évhez képest. A bőséges csapadék és a kedvező takarmányáraknak köszönhetően a tavakat sikerült felhúzni az üzemi vízszintre, és a termelők elégedettek lehetnek az idei eredménnyel. A magyar haltermelők ígéretet tettek arra, hogy kiváló minőségű hazai halat biztosítanak a karácsonyi asztalokra.

A legnagyobb mennyiségben termelt halfaj továbbra is a ponty Magyarországon, tavaly több mint 11 000 tonna piaci méretűt halásztak le a tógazdasági haltermelők. Az afrikai harcsa is kiemelkedő szerepet játszik, és a kormány szeretné, ha ezek a fajok versenyképesek lennének az európai exportpiacon. Jelenleg Magyarország az Európai Unió legnagyobb afrikai harcsa-termelője.

A fotón halpult a karácsonyi halkínálatról, a hazai haltermelés eredményeiről és a hazai halfogyasztásról tartott sajtótájékoztató helyszínén, a budaörsi Auchan áruházban 2023. december 4-én. A kormány elkötelezett a halfogyasztás népszerűsítése és a halágazat támogatása mellett, ezért 2027-ig a Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) Pluszon belül 700 millió forintot fordít halmarketingre. Fotó: Hegedüs Róbert / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .