Hévizi Bor és Gasztrokorzó 2023 augusztus

Hévizi Bor és Gasztrokorzó 2023 augusztus

A bor és kulináris élmények ünnepe Hévízen

Ahogy beköszönt az augusztus, Hévíz is újabb izgalmas rendezvényre készül. A „Hévizi Bor és Gasztrokorzó” zenével, táncos programokkal és természetesen kiváló borokkal várja az odalátogatókat. Ahogy azt már megszokhattuk, augusztus a különleges időszak, amikor minden történik – indulnak a nyaralások és a balatoni környéken számtalan boros esemény várja az érdeklődőket. Az idén Hévíz sem marad ki a sorból, hiszen a Bor és Gasztrokorzó megálmodói gondoskodtak róla, hogy a résztvevők borok és gasztro élmények között töltsenek el néhány felejthetetlen napot.

A bor, mint évszázados kultúra

A bor a történelem során mindig is közkedvelt ital volt, melyet az emberiség már évszázadok óta készít és fogyaszt. A szőlőből kinyert nedű nem csupán egy ital, hanem egyúttal egy kultúra és hagyomány hordozója. Az első említések a borkészítésről a Biblia lapjain találhatók, melyek szerint Noé maga is részt vett a szőlőültetvények gondozásában. A borkészítés azonban nem csupán bibliai történetekben érdekes, hiszen a régészeti kutatások azt mutatják, hogy a szőlőtermesztés és borkészítés gyakorlata először Transzkaukáziában jelent meg, majd elterjedt Törökország, Irán és Örményország területeire.

A Kárpát-medencében pedig már a rómaiak is termesztettek szőlőt a honfoglalás előtt. A magyarok ősei szintén ismerték és értékelték a bort, ahogy azt Anonymus krónikája is lejegyzi. A kereszténység elterjedése a 3. század végén elősegítette a vörösbor adó fajták termesztését is. A magyarok a középkorban főként a várak környékén művelték a szőlőt, de mára a magyar borászat elismert szereplője lett Európának. Az első magyar nyelvű borászati könyv 1815-ben jelent meg, és a 18. században hegytörvényekben rögzítették a bortermelés szabályait és kötelességeit. A fajtatiszta ültetvények pedig a 19. században terjedtek el a magyar borvidékeken.

A programok gazdag palettája

Az esemény helyszínei, a Rákóczi utca és a Tourinform Iroda, négy napig gazdag programokkal és szórakozással várja a látogatókat. Az augusztus 17-20 között megrendezett rendezvényen a kulináris élmények és a szórakozás kerülnek előtérbe.

A fesztivál programja

Augusztus 17. – Csütörtök

18:00: Magyar Beatzene Hőskora – Pomázi Zoltán
19:00: Szati’s Faction trio koncert
20:00: SOMX DJ SET

Augusztus 18. – Péntek

16:00: Mikrokoncertek (Véderdő)
17:30: Pomázi Zoltán gyermekműsora
17:30: Voices Duó koncert – Kun Anita-Horváth Elemér műsora – KisSzínpad
18:30: Kiss Kata Zenekar és táncház
20:00: Princess koncert
21:00: Németh Fáni és zenekara koncertje

Augusztus 19. – Szombat

16:00: A császár új ruhája – gyermekszínházi előadás a zöldben VEB2023 EKF – Dr. Moll Károly tér
17:30: Mrakovics Emil és Mrakovics Bernadett – KisSzínpad
18:30: Laczák Boglárka és Bognár Szabolcs – bordalok, musical, operett
20:00: Baricza Veronika – latin zene
21:00: Happy Dixieland Band koncert

Augusztus 20. – Vasárnap

10:30: Ünnepi szentmise, kenyérszentelés és Szent István napi műsor (Szentlélek Római Katolikus Templom)
19:00: Polyál Lilla koncert
20:00: Fantasy koncert
22:00: Fényjáték

Minden nap 15:00 – 20:00: Légvárvarázs játékpark gyermekeknek

A Hévizi Bor és Gasztrokorzó egy olyan esemény, amelyben a bor és a gasztronómia találkozik a zene és a kultúra világával. Négy napon keresztül lehetőség nyílik megismerni a különleges borok sokszínűségét, miközben izgalmas koncertek és programok részesei lehetünk. Ne hagyjátok ki ezt a fantasztikus alkalmat, hogy megízlelhessétek Hévíz kulináris és kulturális gazdagságát, és egy felejthetetlen nyári élménnyel gazdagodjatok!

Hévizi bor és gasztrokorzó 2023

2023 augusztus 17 – 20.
Héviz, Rákóczi utca és Tourinform iroda

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .