Sóletfesztivál a Zsinagógák Hete Nyitóeseménye

Zsinagógák hete - Több, mint sólet

A hagyományokhoz híven ismét egy gasztronómiai esemény, a Sóletfesztivál a Zsinagógák Hetének nyitóeseménye. A fesztivál augusztus 27-től szeptember 10-ig kerül megrendezésre és különleges programokkal várja a közönséget nem csak Budapesten, hanem vidéki helyszíneken is.

A Sóletfesztivál idei kiemelkedő újdonsága a budapesti RAM-Art Színházba meghirdetett gasztro esemény, ahol a hagyományos magyaros, izraeli és vegetáriánus sóletek mellett olyan hírességek receptjei alapján készült változatokat is kóstolhatjuk, mint Farkasházi Réka, Király Linda és Kovács Áron. A fesztivált szervező EMIH – Magyar Zsidó Szövetség szerint a cél az, hogy a látogatók minél sokszínűbb ízeket és élményeket élvezhessenek.

A gasztronómia mellett a kulturális élmények sem maradnak el. A nyitónapon valódi nagyzenekar ad elő ismert mesefilmek slágereiből, melyeket egy óriás LED-falon keresztül még vizuálisan is megelevenítenek. Az estét Nyári Károly Sinatra-koncertje koronázza meg, ahol a My Way című örökzöld slágereket jiddis dalokkal fűzik össze a Budapesti Jazz Szimfonikus Kamarazenekar kíséretében.

Az eseménysorozat részeként augusztus 30-án megnyílik a Jósika utca 4. alatti imaház, mely hosszú évtizedek után újra látogathatóvá vált. A felújítást követően Bak Mordecháj rabbi és felesége érkeztek Budapestre, hogy az imaház falai között újra közösséget építsenek.

A szeptemberi programok között szerepel Fábián Péter dramatizált felolvasóestje, ahol Görög Lászlóval és Márton Andrással közösen idézik meg Fábián Péter művét a mádi zsinagógában. Az óbudai zsinagóga pedig szimfonikus koncertet kínál Edvard Grieg norvég zeneszerző tiszteletére.

A rendezvény folytatásaként Horváth Éva fotóriporter és Cseh Viktor kultúrtörténész bemutatják a „Kidőlt tölgyek, szétszórt magvak – A munkácsi zsidóság utolsó fejezete” című kiadványt, mely szeptember 6-án lesz megtekinthető az újlipótvárosi Zsilip Központban.

Szeptember 8-án pedig a Budai Várnegyed Táncsics utcájába látogatók betekintést nyerhetnek egy igazi ortodox szombatfogadásba. Az utca forgalmát terített asztalok váltják fel, melyeken hagyományos vacsorával és zenével várják a résztvevőket.

A Zsinagógák Hetének záróeseménye szeptember 10-én a szentendrei Cháj Galériában lesz, ahol Fehér Dániel kiállítása és a Baltazár Színház koncertje zárja a gazdag programsorozatot.

A Sóletfesztivál így nem csupán egy gasztronómiai élményt, hanem gazdag kulturális és zenei élményeket is kínál a látogatóknak. A rendezvény részletes programja lehetővé teszi, hogy mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelő eseményt és élvezze a Zsinagógák Hetének nyitóeseményét.

Zsinagógák hete – Több, mint sólet

2023 augusztus 27- szeptember 10.
Több helyszínen

További információ és részletes programok a Zsingaógák hete honlapján
A Sóletfesztivál facebook oldala

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .