Márton napi libahús és libamáj

Libahús, libamáj, Márton nap

Az ünnepek alatt nagyon jó minőségű magyar libahús és libamáj az asztalokon

A madárinfluenza-járvány utáni időszakban a hazai lúdágazat ismét lendületet vett, és az év második felére jelentős mennyiségű kiváló minőségű magyar libahús és libamáj lesz elérhető a hazai fogyasztók számára Márton napján – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közzétett körképéből.

A madárinfluenza-járvány két egymást követő hulláma miatt az idei év első felében a lúdágazat termelése jelentősen visszaesett, azonban a termelés most ismét felfutóban van. Az év első kilenc hónapjában 15 ezer tonna élő libát vágtak le a vágóhidakon, ami 17 százalékkal haladja meg az előző évi mennyiséget – közölte a Lúdszövetség.

A körkép emellett kiemelte, hogy bár a takarmányárak kissé csökkentek az év során, a libahús és libamáj ára magasabb lehet a boltokban, mint az előző évben. Azonban a libából készült termékek exkluzív, prémium kategóriába tartoznak, és a hazai libahús termelésének jelentős része exportra kerül. Magyarország a hízott libamáj termelésben a világ élvonalába tartozik.

Márton napja hosszú évszázados hagyományokkal rendelkezik, és ma is fontos ünnepnap Magyarországon. Ez az utolsó nap a karácsony előtti 40 napos böjt előtt, amikor a régi időkben nagy evés-ivás volt a szokás. Ezen a napon a libafogyasztás révén az emberek bőséget és gazdagságot vártak az elkövetkező évben – idézte fel a NAK.

Az idei Márton napján a magyar fogyasztók minőségi libahúst és libamájat fogyaszthatnak, ami a hazai lúdágazat újjászületését és fellendülését jelzi. A NAK és a lúdtenyésztők együttműködése révén a hagyományok tovább élhetnek, és a magyar gasztronómia továbbra is büszke lehet kiváló minőségű libatermékeire.

fotó: Gomada

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .