Növekvő vendégéjszakák a KSH legfrissebb jelentése szerint

kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevételei Magyarországon, 2021-2023. szeptember

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adatai szerint 2023 szeptemberében a turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma jelentős növekedést mutatott az előző év azonos időszakához képest. Az MTI által közölt információk szerint 1,4 millió vendég 3,4 millió vendégéjszakát töltött el kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken.

A vendégek száma 9,4 százalékkal emelkedett, míg a vendégéjszakáké 5,8 százalékkal nőtt 2022 szeptemberéhez képest. Érdekes adat, hogy bár a belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 1,2 százalékkal csökkent, a külföldi vendégéjszakáké 13 százalékkal emelkedett. Ez azt mutatja, hogy a külföldi turisták egyre inkább kedvelik Magyarországot úti célként.

A KSH adatai szerint szeptemberben a vendégéjszakák 72 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 3,9 százalékkal volt magasabb az előző évhez képest. A magán- és egyéb szálláshelyeken pedig 11 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző évben.

A jelentés további részletei szerint a belföldi vendégek száma 0,6 százalékkal nőtt, míg a vendégéjszakáké 1,2 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. Összesen 762 ezer vendég és közel 1,7 millió vendégéjszaka volt a turisztikai szálláshelyeken, ahol a kereskedelmi szálláshelyeken 564 ezer vendég és 1,2 millió vendégéjszaka regisztráltak.

A külföldi vendégek száma 22 százalékkal emelkedett, a vendégéjszakáké pedig 13 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Összesen 663 ezer külföldi vendég 1,8 millió vendégéjszakát töltött el, melyből 500 ezer vendég és 1,3 millió vendégéjszaka a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált. A külföldi vendégéjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 12 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbi adatokat.

A KSH jelentése szerint összesen 25 697 turisztikai szálláshely fogadott vendégeket, közülük 2779 kereskedelmi és 22 918 magán- és egyéb szálláshely volt. A kereskedelmi szálláshelyeken az összes bruttó árbevétel 55 milliárd forint volt, ami 21 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 5,9 százalékkal kevesebbet, közel 2 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken.

Az idei év január-szeptember időszakában összesen 32,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken, ami 1,2 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 7,0 százalékkal kevesebb, a külföldiek pedig 13 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

A friss adatok alapján látható, hogy Magyarország továbbra is népszerű turisztikai célpont maradt mind a hazai, mind a külföldi utazók körében, és az idei évben jelentős növekedést tapasztalhatunk a turizmus terén.

Infografika: A kereskedelmi szálláshelyek bruttó árbevételei Magyarországon, 2021-2023. szeptember, millió forint
forrás: KSH MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .