50 éves a Hortobágyi Nemzeti Park

Hortobágyi Nemzeti Park - turisztika

A Hortobágyi Nemzeti Park, Magyarország első és legnagyobb nemzeti parkja, ünnepi keretek között emlékezett meg fennállásának 50. évfordulójáról. Az ez alkalomból, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban megrendezett, „Hortobágy, dicső rónaság” című kiállítás megnyitóján Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára hangsúlyozta a nemzeti park történelmi és természeti jelentőségét.

Az 1973-ban alapított Hortobágyi Nemzeti Park Magyarország első, legnagyobb és legismertebb nemzeti parkja. Rácz András beszédében kiemelte, hogy az igazgatóság a Jászságtól a Nyírségig terjedő közel kétmillió hektáros területen óvja a védett értékeket. Ezen a kiterjedt területen található 4 tájvédelmi körzet, 20 természetvédelmi terület, 2 Ramsari terület és egy bioszféra-rezervátum, amelyek mind hozzájárulnak a park kiemelkedő jelentőségéhez. A Puszta, a terület egyik része, Európa harmadik nemzetközi csillagoségbolt-parkjaként ismert, és az UNESCO Világörökség részét képezi.

A Hortobágyi Nemzeti Park gazdag élővilágáról is szó esett. A terület nemcsak a madárfajok változatosságában, hanem a világon regisztrált 2200 Przewalski-vadlóból 300 egyednek is otthont ad a Pentezugi Vadlórezervátum és a Hortobágyi Vadaspark. Az államtitkár kiemelte, hogy ezek az állatok fontos szerepet játszanak a park biológiai sokféleségének megőrzésében.

Rácz András emlékeztetett arra, hogy az elmúlt 50 év alatt összesen 10 nemzeti park jött létre Magyarországon, amelyek az egész ország közigazgatási területét lefedik, és nemcsak Európában, de a világon is egyedülállóak. A nemzeti parkok munkatársainak száma az elmúlt 13 évben megduplázódott, jelenleg 1345 fővel 330 ezer hektáron végzik a természetvédelmi kezelést. Segítségükre van a mintegy 14 ezer őshonos magyar haszonállat is, beleértve az őstulokot, a szürke marhát, a bivalyt, a ciktát, a cigáját és racka juhot.

Az államtitkár hozzátette, hogy a hazai nemzeti parkok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, amit a látogatószám növekedése is bizonyít. Az éves látogatottság 2010 óta országos szinten közel 30 százalékkal emelkedett, és jelenleg éves szinten már meghaladja az 1,6 milliót, ami egyértelműen mutatja a társadalmi igényt a természeti kincsek megőrzése és megismerése iránt.

A Hortobágyi Nemzeti Park 50 éves évfordulója alkalmából rendezett kiállítás és az azt kísérő események lehetőséget kínálnak a látogatóknak, hogy mélyebben megismerjék ezt a kiemelkedő természeti területet, amely büszkén őrzi hazánk természeti örökségét.

Fotó: Szilágyi Attila, Hortobágy Tájegység vezetője, számtalan fotóverseny nyertese, legutóbb a Varázslatos Magyarország által rendezett „Hortobágy – 50 év a mi szemünkkel” fotóverseny győztese.

Hortobágyi Nemzeti Park

Turisztikai információk – Tourinform Iroda Hortobágy
4071 Hortobágy, Petőfi tér 9.

Bővebb információ a park honlapján és facebook oldalán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .