Meghalt J.F.K. legendás szakácsa

Rene Verdon John F. KennedyvelElhunyt a francia konyhaművészet nem hivatalos amerikai nagykövetének tekintett René Verdon, a néhai John F. Kennedy elnök szakácsa. Verdon 86 esztendős korában leukémiában halt meg San Franciscó-i otthonában.

Verdon a first lady, Jacqueline Kennedy irányítása alatt forradalmasította a Fehér Ház konyháját, amelynek étlapján korábban külső vállalkozóktól megrendelt fogások szerepeltek. A francia szakács a friss és szezonális ételek elkötelezett híveként zöldségeket és fűszereket nevelt a Fehér Ház elnöki lakosztályának kertjében.

Első hivatalos fehér házi ebédjét 1961. április 5-én készítette a brit miniszterelnök, Harold Macmillan látogatása alkalmából. Szerepelt az étlapon fehérboros pisztráng Vincent mártással, valamint marhafilé és articsókagömbök. Desszertként habcsókkehelybe halmozott málnát és csokoládét szolgáltak fel.

Verdon 1965-ben mondott fel, amikor elege lett a Kennedyt az elnöki székben követő Lyndon B. Johnson texasi ízléséből. San Franciscóban nyitott saját étteremet; a Le Trianon konyháját a hetvenes-nyolcvanas években Kalifornia legjobbjai között tartották számon.

Verdon egy kis nyugat-francia faluból származott, egy pék családjából. Párizsi éttermekben kezdte pályafutását, majd a deauville-i Hotel Normandy szakácsa lett. 1958-ban költözött az Egyesült Államokba. A Fehér Házba a New York-i La Caravelle étterem séfjének ajánlásával került be.