Nemzeti Pálinkakiválóság Program díjátadó gála 2023

Nemzeti Pálinkakiválóság Program

A Nemzeti Pálinkakiválóság Program gáláján a legkiválóbb magyar pálinkák, gin-ek és egyéb szeszes italok alkotói vehették át elismeréseiket. Az Agrárminisztérium (AM) által szervezett eseményen Nobilis Márton, az AM élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára méltatta a magyar pálinkagyártás kimagasló teljesítményét.

Az AM közleménye szerint a magyar pálinka különlegességét kiemelve Nobilis Márton elmondta, hogy minden országnak megvan saját szeszesitala, ám a pálinkát kizárólag Magyarországon és magyar gyümölcsből lehet előállítani. Az AM 2014-ben indította el a Nemzeti Pálinkakiválóság Programot azzal a céllal, hogy bemutassa Magyarország minőségi pálinkáit a hazai és nemzetközi közönségnek. Az idei év különlegességét az adta, hogy a program kibővült és immár a gin, párlatok és likőrök is versenybe szállhattak.

Az Agrárminisztérium pálinkájának címét idén az 1 Csepp Pálinkaház Sárgabarack Aurum pálinkája érdemelte ki az üzleti kategóriában. Emellett a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is kiválasztotta saját pálinkáját, és díjazták a legeredményesebb főzdét is. A díjazottak között kiemelkedett az Árpád Pálinkaház, amely 4 TOP Pálinkakiválóság és 4 pálinkakiválóság minősítéssel lett a legeredményesebb pálinkafőzde.

A 2023. évi Nemzeti Pálinkakiválóság Programban összesen 21 gyártó 117 tétellel mérettette meg magát, amelyek közül 48 pálinka Pálinkakiválóság, 16 pedig TOP Pálinkakiválóság minősítést kapott. A gin, párlatok és likőrök között 11 tétel arany, míg 6 ezüst minősítést érdemelt ki.

A jubileumi évben a magyar pálinkagyártás ünnepét egyre szélesebb körben ünneplik és az Agrárminisztérium továbbra is elkötelezett a magyar pálinkakultúra és szeszes italok népszerűsítése mellett.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .