A Furmint szakácskönyv megjelenése

Furmint Szakácskönyv

A mádi Gusteau étterem ebben az évben a „Magyarország legjobb étterme” címet viseli. A robbanásszerűen fejlődő tokaj-hegyaljai település kulináris élményműhelyét az a Horváth Gábor séf vezeti, aki 2013-ban Lyonban elvégezte a Bocuse Akadémiát.

Most az ő receptjeiből, a Gusteau legjobb ételeinek leírásából született meg a Furmint szakácskönyv Horváth Gábor és Pallagi Ferenc szerzői munkájával, Ipacs Géza grafikai terveivel és Dancsecs Ferenc remek fotóival, a Libri Kiadó gondozásában.

Az éttermet Kovács Károly, a mádi Szent Tamás Borászat tulajdonosa azzal a céllal alapította, hogy a megtermelt borokat kellően színvonalas ételek társaságában mutathassa be. Kezdetben nem is volt állandó nyitva tartás, csak akkor jöhettek a vendégek, ha borvacsorát, vagy egyéb kulturális eseményt szerveztek.

A kezdeti ízelítő, és kísérő falatoktól rövid néhány év alatt jutottak el a GaultMillau étteremkalauz 2012-ben nagyon hízelgő, 15 pontos értékeléséig, majd 2017-ben az Év étterme kitüntetésig. Horvát Gábor séf pályája is a Gusteau fejlődésével párhuzamosan teljesedett ki.

Kreatív, a tájra, a regionális alapanyagokra, a tradíciókra támaszkodó fogásaival hívek seregét szerezte szakácsművészetének. Horváth Gábor a legmagasabb rendű konyhát teremtette meg azon a területen, ahol pár évvel ezelőtt még egy tisztességes rántott hús felkutatása is a lehetetlen birodalmába tartozott.

De nem jött volna létre ez a konyha a mádi bor, és főleg a mádi Furmint nélkül. Ez a bor teremtette meg a Gusteau Étterem létének üzleti feltételeit, de ez inspirálta a Szent Tamás Borászat csapatának minden tagját is a koncentrált együttműködésre. Ifj. Szepsy István, a pincészet főborásza alkotó társa a séfnek, az ételek és borok összeillesztésének kísérletező kedvű, avatott szakértője.Ő hozta létre azt a ma már közel kétszáz fős állományt gondozó, kecskefarmot is Mádon, amely a Gusteau egyik fontos hússzállítója lett az idők során.

A Furmint szakácskönyvben megtalálható étel-bor párosítások többségének is ő az érdemi szerzője. Felszolgálótól a teremfőnökig, szakácstól a kuktáig, tulajdonosig, mindenki benne van ebben a sikerben.

A Libri Kiadó gondozásában megjelent, 330 oldalas, gyönyörű képek tömegével illusztrált Furmint szakácskönyv annak a dokumentuma, hogy egy kulináris sivatagban miként erednek meg az első nemes hajtások akkor, ha kreatív és elkötelezett emberek fognak össze egy jó cél érdekében.

Pallagi Ferenc, Mádon élő nyugalmazott újságíró a könyv szövegének elrendezésével, és olyan fejezetek megírásával segítette a Furmint szakácskönyv megszületését, amelyek igyekeznek értelmezni, a tágabb világban elhelyezni Horvát Gábor konyhaművészetét, illetve megérteni ennek az illusztris konyhának, és az azt inspiráló tokaji tájnak és bornak a viszonyait.

Dancsecs Ferenc évek óta fotózza a Gusteau csapatát, a tájat és a mádi embereket. Képek tízezreit készítette Mádon, nem csak a dokumentálás, de az annál gazdagabb ábrázolás sikeres szándékával is. A könyvben közölt gyönyörű képeit látva mindenki könnyedén megértheti, miféle környezetben, kultúrában lehetett sikeres ez a vállalkozás. Ipacs Géza a kezdetek óta hozzájárult a cégcsoport sikereihez kiemelkedő grafikai munkáival és tervezői képességeivel.

A Furmint szakácskönyv nem azoknak íródott, akik a könnyű és gyors ételkészítés fogásait keresik. Ezekhez a receptekhez gondolkodni is kell, alázattal közeledni az alapanyagokhoz, tudni kell megbecsülni, értékelni az ételt, a bort, és az azok nyújtotta emberi élvezeteket. A türelem és az alázat hozta létre ezt a könyvet, türelmet és alázatot vár olvasóitól is. Ám ők olyan jutalmat kapnak, amit kevés könyv ígérhet: megismerhetnek egy fantasztikus konyhát, néhány remek, alkotó embert, sok finom ételt, bort, és elmondhatják magukról, hogy saját asztalukat és vendégeiket a legmagasabb rendű szakácsművészettel tisztelik meg.

Takács Gréta

Horváth Gábor, Pallagi Ferenc: Furmint szakácskönyv
Libri Könyvkiadó Kft.
Kiadás éve: 2017
Kedvezményes online vásárlás