A

GSZT szakújság

pápa lemondása újra ráirányította a figyelmet az egyházakra, az egyházak társadalomban betöltött szerepére.

Nem mondok vele valami újat, ha azt mondom, hogy az egyház nemcsak társadalmi, lelki tényező, hanem komoly gazdasági erő is. És ebben komoly szerepe van a turizmusnak.

GSZT szakújság

Magam is jártam a Siratófalnál, ott voltam Marktl am Innben ahol XVI. Benedek született, hosszú percekig álltam a wittenbergi templomajtó előtt, ahová Luther Márton kitűzte téziseit és jó néhány lépcsőn mentem fel térdelve Fatimában, de beszélhetünk a hazai zarándokhelyekről is. És a legendás El Camino…

Nem kell ahhoz hívőnek lenni, hogy az ember részt vegyen ezeken a kirándulásokon, zarándokutakon – elég ha érdekli a kultúra.

A thaiföldi Buddha szobrok, a tunéziai mecsetek, Mekka, a Jordán folyó – mind, mind az emberi kultúra bölcsői.

De ma már olyan „világot élünk”, ahol mindez iparszerűvé vált, mikor milliók keresik fel ezeket a helyeket. Százezrek búcsúztak a Szent Péter téren a pápától, különböző országokban százezrek várják egy-egy szabadtéri misén a Szentatyát.

Ma már az emlékhelyeknek, nagyobb templomoknak is külön turisztikai referensei vannak – lásd Pannonhalmát.

Tudom eretnek megfogalmazás, eretnek késztetés, de felteszem a kérdést: Magyarország miért nem használja ki jobban az egyházi turizmusba rejlő lehetőségeket.

Az így befolyt összeget akár az egyházi műemlékek felújítására is lehetne fordítani.

Ámen (vagy amen) héber eredetű szó, igenlést és kívánást jelent. A kereszténységben a hitvallás befejezésénél a jelentése: úgy van, úgy tartom és vallom; imák végén a jelentése: úgy legyen, teljesüljön.

Murányi Péter