Bevallom

GSZT szakújság

GSZT szakújságsokat gondolkoztam, és főleg egyre inkább töröm a fejem azon, hogy miért van a világban annyi értetlenség, meg nem értés?

Minden szinten! Az embereket a megértés kovácsolja össze. Az öregek nem értik a fiatalokat, – komputer világ -, a fiatalok az öregeket – a hagyományok tisztelete -, egymást nem értik a szomszédok, a tanárok és diákok, a főnökök és beosztottak, a képviselők a képviselteket, az államok nem értik a népeiket, az emberek a vezetőiket. Nincs megértés a társadalmi osztályok között – az csak Marx Károly találta ki, hogy bizonyos osztályoknak feltétlenül gyűlölni kell más osztályokat – mert ugye szerinte a történelem az osztályharcok története -, sokszor akkor is, ha egy nyelven beszélnek és ha a nyelvek is különböznek – Európai Unió – aztán lehet gyűlölni egymást a meg nem értés miatt.

{module 221}

Az ember nem érti meg a természetet – környezetvédelem -, pedig a megértés kapcsolja össze őket a növényekkel, állatokkal, a kozmosszal, a természet a maga üzeneteivel jelzi, ha az emberiség fájdalmat okoz neki – katasztrófák – és sokszor nem érti istent, kérdés, hogy isten ért-e minket, tetteinket, okokat és okozatokat.

Nem tudom, miért van ez? Talán azért, mert a mai ember nem megérteni, hanem győzni, uralkodni, fogyasztani akar.

Tudjuk Mózes első könyve szerint Noé utódai, akik még egy nyelvet beszéltek, Sineár földjére mentek és ott egy várost meg egy tornyot akartak építeni – Babilon -, amelynek csúcsa az égig érjen. Isten azonban meghiúsította törekvéseiket és megbüntette elbizakodottságukat, azáltal, hogy összezavarta nyelvüket, többé nem értették egymást és szétszéledtek a földön.

Miért? Mert hamis, megvalósíthatatlan és értelmetlen célt tűztek ki maguk elé.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket! Boldog Új Évet!

Murányi Péter

{module 221}