Bizonyára

Főszerkesztő

Főszerkesztősokan meglepődnek a mostani jegyzet témáján, bizonyára sokan fel is háborodnak – mégis vállalom.

Közeledik a 16. Budapesti Pride, azaz a leszbikus, biszexuális és transz fesztivál, amely egyre több embert mozgat meg. 

Becsukhatjuk a szemünket, de ma már ilyen rendezvények vannak Sao Pauloban, New York-ban, Londonban, Pozsonyban, Berlinben, Edmontonban és még számos helyen a világban.

{module 221}

A mélyen vallásos Argentína legalizálta az egyneműek házasságát, Európában hat országban engedélyezték, tizennégy országban élettársi kapcsolatnak jegyzik be. Az e körbe tartozóknak önálló keresztény gyülekezetei is vannak. 

Ezt a társadalmat is a sokszínűség jellemzi. Tagjai között a világot irányító politikusoktól a művészeken át a bakterig mindenki megtalálható. 

Csupán példaként említem, hogy az idei Budapesti kulturális fesztiváljukon – reflektálva az Európai Uniós elnökségre is – sok európai filmet láthatunk a habkönnyű vígjátékoktól egészen a drámaian komoly darabokig. 

Azzal én is egyetértek, hogy ezeken a Pride felvonulásokon a velük nem szimpatizálókat nem szabad provokálni, tartást és eleganciát kell adni a rendezvényeiknek. 

Ma már sok tíz-százezres tömegek vesznek részt ezeken a „parádékon”, európai tömegmozgalommá, eseménnyé váltak, mint például a maratoni futások. 

Amellett, hogy az Európa Tanács állásfoglalásával együtt hirdetem a társadalmi egyenlőséget, azért is írok erről, mert az idegenforgalomnak is fel kell figyelnie erre a széles tömegre. 

Csupán érdekességként említem, hogy az egyik legnagyobb tengerhajózási cég ez év július 9-16. között Grand Mediterranean néven 399 USA dollárért indít egy homoszexuálisoknak hirdetett utat, amelyre kétezer főt várnak. 

Vannak számukra szakosodott utazási irodák, szállodák, akár társkereső programokkal. Persze  jó lenne, ha bárhová emelt fővel bemehetnének. 

Hatvan évvel ezelőtt az USA-ban a feketék egyenjogúságáért harcoló Martin Luther King így kezdte világhírű beszédét: „van egy álmom” … ma Obama az USA elnöke. 

Az elfogadó és befogadó, a nemzeti egyetértés óhaját kifejező ország részére ez nyilvánvaló. 

Murányi Péter

{module 221}