Észak-Alföld – „Hit és Egészség” II

Észak-Alföld - Előző fejezetünk az önfeledt szórakozással ért véget. Jöjjön a történelem, irány Nyírbátor!

Ez az ősi, a 700 évén is túl járó település a Nyírség déli részének központja Debrecen, Nyíregyháza és Mátészalka háromszögben. A 14.000 lakosú város gazdag történelmi hagyományokkal építi jelenét és jövőjét.

{module 221}

A Nyírbátorról szóló első írásos adat 1279-ből származik. Virágzása a sárkánycímeres Báthori-családhoz kötődik, akik között országos méltóságok, erdélyi fejedelmek, győztes hadvezérek, lengyel király is volt.

Nyírbátor és térségének fontos mérföldköve a Hit és Egészség projekt, melynek keretén belül az Új Széchenyi terv és uniós finanszírozás segítségével a város önkormányzata sikeresen felújíttatta a Római Katolikus Minorita és a Református Templomokat, a Báthori Várkastélyt és Panoptikumot, a Sárkány Wellness és Gyógyfürdőt, valamint a sárkánykultuszt megőrizendő, kialakította a nyírbátori várostörténeti sétányt. Ennek a projektnek köszönhetően került felújításra a Máriapócsi Kegytemplom is.

Észak-Alföld - Dr. Báthori Gábor, a református egyházközség főgondnokának részletes történelmi útmutatása mellett Szabó Sarolta múzeumigazgató vezetésével betekintést nyerhettünk a Báthori-család életébe a Báthori Múzeumban. Többek között itt tekinthető meg a középkori bútorművesség egyik legszebb alkotása, a firenzei Marone mester által 500 éve készített, a nyírbátori református templom 50 fős hátaspadsora, a Stallum is. Igaz, ennek nagyobbik fele ma Budapesten nézhető meg, a kisebbik a debreceni Déri Múzeum után visszakerült ide, méltó helyére. 

Végigsétáltunk a Minorita és a Református templom között húzódó Várostörténeti sétányon, ahol Báthori Gábor megismertette velünk a nyírbátori sárkánykultusz gyökereit, a Báthoriak, illetve a Szentvér legendáit. Mindezt életnagyságú szoborillusztrációk kíséretében. 
Báthori úr és Tárnok Ferenc kíséretében meglátogattuk a sétány végén álló Református templomot. Ez a késő gótikus, reneszánsz emlékekben gazdag teremtemplom Közép-Európa egyik legjelentősebbike. Mellette az ország legnagyobb, erdélyi stílusban épült fa harangtornya áll. Az épület megtekintése során – a modern technika segítségével (új lépcsőszerkezet, lift) – egyedülálló módon ismerhettük meg a középkori templomépítés rejtelmeit.

Történelmi kultúrálódásunk után könnyedebb vizekre eveztünk a Sárkány Wellness és Gyógyfürdő látogatásával, mely a térség leggazdagabban felszerelt wellness és gyógyászati részlegével, kül-és beltéri gyógy- és termálmedencékkel, úszómedencével, gyermek- és élménymedencékkel várja vendégeit. 

A fürdő mellett, a megújult kempingben kényelmes apartman házakban van szálláslehetőség. Itt pihent meg kis csapatunk is az első éjszaka kipróbálva az éjszakai fürdőzés és szaunázás misztikus hangulatát.

Szóljunk néhány szót a Báthori Panoptikumról, mely a Báthori Várkastély állandó kiállítása is egyben. Itt a 45, élethűen megalkotott figura mutatja be történelmi hitelességgel a Báthori család korát. Felelevenednek a reneszánsz kor zenés lakomái, a középkori emberek öltözködési szokásai, hétköznapjai, valamint sorsdöntő történelmi eseményekbe is bepillantást nyerhetünk.

Ebben a nem minden napi környezetben volt alkalmunk pazar, természetesen a középkori ételeket megidéző vacsoránkat elfogyasztani.

Észak-Alföld - Túránk első mozgalmas és érdekes napja után másnap Máriapócsra, Magyarország Nemzeti Szentélyéhez indult a társaság. A Kegytemplom a legrangosabb európai zarándokhelyek egyike, mely 1696-ban vált ismertté a könnyező Mária-ikon révén. A híres ikonosztázion, a kegyoltár és berendezések helyreállítása mellett a bazilika és környezete is megújult, így az épület belső tere eddig soha nem látott pompájában tárul a látogatók elé. Meg kell hagyni, a látvány még egy abszolút ateistát is megérint… Köszönjük Májer Zsuzsa marketing munkatársnak a sok-sok érdekes történetet, legendákat, amiket lehengerlő előadásában ismerhettünk meg!  

Vissza a nyírbátori Minorita templomba, ahol egy sajtótájékoztató keretében kaptunk információkat a templom felújítási munkálatairól. Babály András esperes-plébános avatott be a projekt szinte minden részletébe, majd részesei lehettünk érdekes kezdeményezésének: újraírni – kézzel természetesen – az Ó- majd később az Újszövetséget. Tehetik mindezt azok a látogatók, akik 1-1 sort írva a Bibliából szeretnének maradandó értéket hagyni maguk után.

Radovics Krisztina vezető restaurátor mutatta be a beruházás keretében a Minorita templomban végzett felújítási munkáik eredményeit, a Főoltárt, a Pócsi és Krucsay oltárokat. Csodálatos munkák!

Következő állomásaink a beregi kistérség két települése, Tákos és Csaroda Borbély Anita idegenvezetővel.

A beregi kistérség a megye észak-keleti részén található, döntően a Beregi-síkság területén. Északon és keleten a magyar-ukrán határ övezi, délen a Tisza vonala jelent élénk tájhatárt, nyugat felé pedig a Nyírség területe határolja.

Szinte minden faluban található egy egyszerűségében is lenyűgöző templom, vagy egy sok fiatornyos, nagyszoknyás, vasszöget soha nem látott, több száz éves fa harangláb.

Észak-Alföld - Tákos a beregi népművészet bölcsője. Paticsfalú (fa tartószerkezet közé font vessző vagy nád agyaggal, sárral tapasztva) temploma a „mezítlábas Notre Dame”-ként vált híressé. A XVIII. századi zsindelytetős, 58 kazettából álló virágmintás belső mennyezetű templomról, fa harangtornyáról Erzsike nénitől hallhattunk igazán autentikus formában.

Csarodán Piroska avatott be bennünket református templomukat érintő részletekbe. A XIII. századi református templomnak külső homlokzatán és a templombelsőben festett, piros-kék levélcsokrok találhatók. Itt láttam először mosolygósként ábrázolt bizánci szentet. Ők a nevető szentek.

Fa harangtornya a XVIII. században készült, a templomtól 80 méterre nézhető meg.

Erzsike néni és Piroska is szívet melengető szeretettel meséltek nekünk településeik máig legfontosabb épületéről.
Második napunk Beregdarócon, némi lazulással ért véget.

Észak-Alföld - „Kendermagtól a vászonig” Egyesület tagjai a mai napig féltve őrzik, s gondosan ápolják hagyományaikat. Elhozták számunkra a dolgos múlt eszközeit, mint a gerebenező, guzsaly, rokka, szövőszék. Használatuk bemutatása közben ízelítőt kaptunk a régi fonók hangulatából számos népdallal színesítve. Sukta Bertalanné, Erzsike által megismerkedtünk a világhírnévre szert tett keresztszemes készítésének titkával és Tóth Miklósné, Marika néni megmutatta, hogyan készíti csodálatos vászonvirágait. 

A Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend oszlopos tagja, a tarpai Kelemen Béla ceremóniamester magával ragadó bemutatásában kóstolhattunk a térség két legjelentősebb pálinkája, a szatmári szilva és a szabolcsi alma mellett egyéb érdekességeket, melyeket a Hét Csillag Üdülő- és Konferencia Központ különböző finomságai kísértek.

A gyönyörű Üdülőközpont a nívósan felszerelt szobái mellett úszómedencével, szaunával, masszírozási lehetőséggel kényezteti idelátogató vendégeit, melyek kipróbálásától a bőséges pálinkavacsora miatt jobbnak találtatott most eltekinteni.

A hatalmas gondozott parkban egyébként lehetőség nyílik szabadtéri főzésre, grillezésre vagy akár egy jó hangulatú szalonnasütésre – igény szerint.

Hogy miképpen is telt utazásunk harmadik, egyben befejező napja, abba nemsokára betekintést nyerhetnek.

A cikk első fejezete itt olvasható
A cikk harmadik fejezete itt olvasható
További fotók a GSZT szakújság facebook oldalán

{module 221}

1 hozzászólás

Comments are closed.