a GZST - Gasztronómia, Szálloda Turisztika szakújság főszerkesztőjebankválasztás – fél siker, olvasom egy kisvállalkozásoknak szóló hirdetésben.

Az állítás igaz, a valóság más.

A szakmában a vállalkozások zöme úgynevezett mikro vagy kisvállalkozás és az elmúlt hónapokban nagy szüksége lett volna a rugalmas banki hozzáállásra.

A válság hatására átrendeződtek a korábban megszokott viszonyok, megváltoztak a céges elvárások. A valóság az, hogy a bankok, a hirdetések szintjén szeretnének partnerként együtt működni a céges ügyfeleikkel.

Ezzel szemben egyes pénzintézeteknél hosszúra nyúltak a döntési idők, sok esetben a külföldi anyabankokkal is jóvá kell hagyatni a hitelkérelmet.

Egyik ismerősöm húsz éve vezeti számláját a K&H banknál, így a cég pénzmozgása „nyitott könyv” előttük. A húsz év alatt sok százmillió forint ment át rajtuk. Tavaly kisebb anyagi problémák álltak elő, szeretett volna 500.000. azaz ötszázezer forint hitelt felvenni. A hosszú döntés eredménye, hogy a bank akkor adott volna hitelt, ha a cégvezető 30 milliós lakására jelzálogot terheltnek. Természetesen nem lett belőle semmi.

Egy másik barátom az OTP-nél szintén évek óta rendszeres és megbízható ügyfél. A közelmúltban egy 10.000. forintos befizetéssel 2 napot késett. Nem késedelmi kamattal, hanem 950 forintos monitoring költséggel terhelték meg.

Nem kis trükk, biztos számos jól fizetett bankalkalmazott hosszú hetekig gondolkodott az elnevezésen.

A fennálló szabályok alapján – bankjegyi alapkamat kétszerese stb. – jó indulattal is csak 104 forintot lehetett volna kérni.

Persze az ismerősömnek nincs is – csak a bankból származóan – évi 30 millió forintos fizetése, mint a jelzett bank vezérigazgatójának.

Biztos demagóg a szövegem, de engem irritál a bankok hozzáállása.

Teszem hozzá, hogy a 2009-ben, a gazdasági válság idején a magyar bankok nyeresége 300 milliárd forint volt, amely 5%-al több, mint az előző évi.

Mi van, ha nincs válság?

Miközben ezeket a sorokat írom, megjelent a képernyőmön egy hír, hogy a Magyar Nemzeti Bank kezdeményezésére létrejött Pénziránytű Alapítvány és Master Card által az „Év bankja” díjsorozat keretében közösen meghirdetett, kereskedelmi bankok által elnyerhető „Pénzügyi kultúra fejlesztése terén legaktívabb bank” cím.

Igaz, hogy nem ismerem a „banküzemmód”-ot, de szeretnék zsűri tag lenni.