Most

zajlik az adótörvények vitája a Parlamentben, soha ilyen izgalmas nem volt a jövő tervezése, de talán jobban kifejezi a lényeget, soha ilyen kiszámíthatatlan nem volt.

 

{module 221}

Az adókat módosító törvénytervezethez 100-on felüli egyéni módosító javaslatot nyújtottak be a képviselők. Ezek után hogyan tervezzük nyugodtan a következő évi gazdálkodási adatainkat, – melynek most lenne az időszaka, és nem jövő év áprilisában, mert akkor már veszítünk egy fél évet, – de most nem tudunk semmi konkrétat!

Ebben a szakmában különösen fontos az egy évre előre való gondolkodás, hiszen a piacokon már a következő évi katalógusokat nyomják, vagy helyezik fel ajánlataikat az internetre. A legszerencsésebbek januárban már üzletet kötnek, ezért legalább nagyságrendileg érzékelniük kell azt, hogy a kiadásaik milyen mértékben változnak a tavaly kalkulált számokhoz képest. Mert ez a szakma a kiadott árakat nem emelheti, de növekednek az üzemanyag árak, a rezsiköltségek (áram, víz, gáz, telefon, fűtés, stb.), ugyanakkor nem tudjuk, hogy mennyit kapunk majd a devizánkért és az utazási irodák mennyiért veszik majd.

Nem látszanak átgondolt intézkedések, vegyük például a játékgép automatákat, az üzemeltetők százai visszaadják engedélyeiket, annyi bevétel sem lesz, mint idén, viszont várhatólag 5-10000-el kevesebb munkahellyel számolhatunk.
Játszunk majd az interneten…

Ugyanakkor főzhetjük a pálinkát otthon, készíthetjük a bort, a pezsgőt, aztán valahogy majd becsurog a vidéki kiskocsmák pultjai alá.
Nekem a pezsgőre vonatkozó szabályozás tetszik a legjobban: „Adómentes a természetes személy által palackos erjesztéssel előállított és az előállító, annak családtagjai vagy vendégei által elfogyasztott, naptári évenként és háztartásonként 1000 litert meg nem haladó mennyiségű pezsgő, feltéve, hogy értékesítésre nem kerül sor.”

Elgondolkodtam, hogy 1000 litert mennyi idő alatt lehet elfogyasztani egy ötfős családban, ebből két gyerek és egy nagymama. 
Számoljunk, ha úgy belehúznak istenigazából, akkor sem hinném, hogy napi 2 liternél több elfogy a pezsgőből, még ha minden nap ünnepnap is, tehát évente 730 liter, szökőévben 732 liter.

Én leginkább az ilyen rendeletek megalkotóira koccintanék egy-egy pohárral a maradékból

Murányi Péter

{module 221}