Olvasom,

Főszerkesztő

Főszerkesztőhogy a kormány átfogó  intézkedéseket indított el az adminisztratív terhek csökkentésére, ezek az intézkedések lehetőséget adnak, hogy könnyítsük mindennapi életünket.

Azt is üzenik nekünk állampolgároknak és vállalatoknak, hogy ezzel érzékelhetően egyszerűbb lesz a bürokrácia útja, de csökken az államapparátus leterheltsége is.

A bejelentő államtitkár kiemelte, hogy több milliárd forint megtakarítást is eredményez ez az intézkedéssorozat.

{module 221}

Akkor most elmesélek valamit.

A GSzT szerkesztősége 12 év után új helyre költözött, és mint törvénytisztelő állampolgár és ügyvezető, elmentem a cégbírósághoz bejelenteni a változást. Józan paraszti eszemmel úgy gondoltam, hogy ez ugyanolyan, mint egy normál lakáscsere.

Vittem az irodaház befogadó  nyilatkozatát, az aláírási címpéldányt, a társasági szerződést, amely szerint a kft működésében semmi változás nem történt csak a székhely címe változott.

Kedvesen fogadtak. „Uram ezt ma már csak elektronikus úton lehet bejelenteni, csak ügyvéd teheti meg, neki kell ellenjegyezni.”

Levegőt nem kaptam.

Kereshetek ügyvédet, aki persze mindezt nem baráti alapon fogja elvégezni.

Modern idők, megnéztem az Internetet, nincs-e erre szakosodott ügyvédi iroda. Volt.

Már aznap délután oda adhattam a papírokat, aki a jelenlétemben az internetről letöltött egy formanyomtatványt (5 perc), válaszaim és az előző társasági szerződés alapján kitöltötte (14 perc), és elektronikusan elküldte a Cégbírósághoz (32 másodperc).

Ezután kiállított egy számlát harmincezer forintról (4 perc)

Ennyit az egyszerűsítésről  és a takarékoskodásról.

Murányi Péter

{module 221}