2012-ben is Virágos Magyarország

A ”Virágos Magyarországért”  verseny immár több mint egy évtizede Magyarország legsikeresebb környezetszépítő versenye, és talán ennél is több: mozgalom. Az országos mellett ma már helyi – városi, megyei, régiós  – versenyeket is rendeznek, amelyek évente közel kétmillió embert mozgósítanak a kulturált, rendezett, tiszta, virággal díszített környezet megteremtése, megőrzése érdekében. A verseny szervezéséhez a Magyar Turizmus Zrt. biztosítja a működési hátteret. Horváth Gergely, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy a „Virágos Magyarországért” összhangban van a turizmus célkitűzéseivel, sőt, egyre nagyobb jelentőséget kap, hiszen az igényes környezet a versenyképesség alapja.

{module 221}

A Virágos Magyarországért Szervező Bizottsága tizennyolcadik alkalommal hirdeti meg a versenyt. A feltételek a korábbiakhoz hasonlók: önkormányzatok nevezhetnek, a jelentkezési lap megtalálható az interneten: www.viragosmagyarorszag.hu. A „Virágos Magyarországért” versenynek minden évben vannak kiemelt témái. 2011-ben, a tavalyi évhez hasonlóan, ismét a település főterének rendezettsége, növényekkel való díszítettsége, az épített környezettel való harmóniája kerül a középpontba. A verseny fődíja: Magyarország képviselete a 2012. évi Európai Virágos Városok és Falvak Versenyében /Entente Florale Europe/. A jelentkezési határidő: 2011. május 30.

A verseny fontos összekötő  kapocs Európával, mivel Magyarország alapító tagja a 12 európai országot átfogó Európai Virágosítási és Tájépítészeti Társaságnak, amely az Európai Virágos Városok és Falvak versenyét / Entente Florale Europe/ szervezi. Az elmúlt két évtized alatt negyvenkét magyar település vett részt az európai versenyben igen szép eredménnyel: 6 arany-, 16 ezüst-, 10 bronz- és 10 európai érmet nyerve.

2011-ben Balatonfüred /város kategóriában/ és Paloznak /falu kategóriában/ képviselik Magyarországot az Entente Florale Europe versenyben, e két település volt a 2010. év első helyezettje a magyarországi megmérettetésben.

A verseny elismerését jelenti, hogy Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ebben az évben is két települést, egy várost és egy falut díjaz majd. A „Virágos Magyarországért” verseny megszervezését a kezdetektől a minisztériumok, a szakmai és civil szervezetek összefogása teszi lehetővé. A verseny támogatói a korábbiakhoz hasonlóan a Belügyminisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium, a Magyar Turizmus Zrt. a Magyar Önkormányzati Főkertész Szövetség, a Virágzó Magyar Kertkultúráért Alapítvány és még számos civil szervezet.

{module 221}