2024 január 1-től új italcsomagolás visszaváltási rendszer

italcsomagolás visszaváltási rendszer, mohu

Az új év beköszöntével Magyarországon új italcsomagolás visszaváltási rendszer lép életbe. 2024. január 1-jétől kezdve minden, visszaváltási jelöléssel ellátott üveg, fém és műanyag palackon az italcsomagolások visszaváltásának lehetősége nyílik meg a REpontokon. Az EU-s szabványoknak megfelelően azokat az italos palackokat, amelyeket 2024. január 1. után hoznak forgalomba, lehet majd visszaváltani. A rendszer lényege, hogy minden palack után 50 forint visszaváltási díjat kell fizetni, amit a vásárló visszakap, ha visszaváltja a palackot.

Ez a lépés hatalmas mérföldkő a környezetvédelem terén. A magyar kormány célja, hogy három év alatt elérjék az italos palackok 90%-os újrahasznosítási arányát. Ezt a rendszert a Magyar Hulladékgazdálkodási Ügynökség (MOHU) működteti, amely az Európai Unió által előírt rendszerek mintájára dolgozta ki a hazai alkalmazáshoz.

Az új rendszer nem csak környezetbarát, hanem gazdaságos is. Az egységes, 50 forintos visszaváltási díj a fogyasztók számára motivációt jelent, hogy visszavigyék a palackokat, így értékes újrahasznosítható alapanyagot juttatva vissza a gazdaságba. Ez a megközelítés az egyutas termékeknél alkalmazandó, egységes díjrendszerrel egyesíti az italos palackokat, függetlenül attól, hogy műanyagból, üvegből vagy fémből készültek-e.

Az új rendszer a vásárlók számára is egyszerű lesz. 2024. január 1-jétől kezdve minden olyan palackot, amelyen a visszaváltási logó és az új vonalkód látható, lehet majd visszaváltani a REpontokon. Az üzleteknek kötelező lesz gépi úton biztosítaniuk a visszaváltást, főleg azoknak, amelyeknek eladótérrel rendelkező területe meghaladja a 400 négyzetmétert, és a forgalmuk jelentős része élelmiszer értékesítésből származik. Emellett azonban a kisebb üzletek is önkéntesen csatlakozhatnak a rendszerhez gépi visszaváltóként.

A visszaváltási folyamat során a felhasználó választhat, hogy a visszaváltási díjat készpénzben, utalvány formájában vagy akár jótékonysági célra kívánja-e felajánlani. Az automaták ezen lehetőségeket kínálják a vásárlóknak, biztosítva ezzel a kényelmet és a rugalmasságot.

Ez a rendszer nem csak Magyarországon, hanem az egész világon már bizonyított. Több mint húsz éve Norvégiában működik, és a balti országokban is nagy sikereket ért el. Szlovákiában 2022 januárjában vezették be, és azóta folyamatosan növekszik a visszaváltások aránya.

Magyarország most egy új korszak küszöbén áll. Az italos palackok visszaváltásának egyszerűsítése és ösztönzése nem csak a környezet, de a gazdaság számára is hatalmas előnyökkel jár. Ezzel az új rendszerrel a fogyasztók is aktív részeseivé válnak a fenntarthatósági törekvéseknek, elősegítve ezzel a környezet védelmét és Magyarország fenntartható jövőjét.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .