A MISZ elnökének levele

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)

A turisták fogadását, közlekedését, a túrák vezetését akadályozó problémákat a Magyarországi Idegenvezetők Szövetségének elnöksége és tagsága az elmúlt időben több hivatalos fórumon jelezte. Ezek megoldása érdekében jelentős lépésnek tartjuk, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára, Dr Horváth Viktória több rendezvényt is kezdeményezett az illetékesek bevonásával.

Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)

A 2013. május 7-i tanácskozás témája volt a jogosulatlan idegenvezetés és utazásszervezés kiszűrése és az ezzel kapcsolatosan szükséges intézkedések. A minisztérium részéről részt vett: Dr. Horváth Viktória, helyettes államtitkár, Dr. Nemes Andrea főosztályvezető, Dr. Gyenizse Dorottya főtanácsos.

A MISZ-t 5 tagú küldöttség képviselte: Bálint Zoltán elnök, Dr. Balázsné Bárány Katalin, a MISZ etikai bizottságának elnöke, Mészáros Eszter, Beer Edith és Láng Krisztián.

A tárgyaláson a szakmai szervezeteket és hatóságokat több mint 20 fős szakember gárda képviselte, és a szükséges egyeztetések, változtatások ügyében hamarosan újabb tárgyalást fognak folytatni.

2013. május 10-én Dr. Horváth Viktória helyettes államtitkár – a MISZ előzetes kezdeményezését felkarolva – a MUISZ, MABEUSZ és NIT támogatásával bemutató városnézésre és sétahajózásra hívta meg a szakmai szervezeteket, valamint a Budapesti Fesztivál és Turisztikai Központ, a BKK, a Fővárosi Önkormányzat és a hajózási társaságok képviselőit. A rendezvényen a MISZ részéről Bálint Zoltán elnök és Dr. Balázsné Bárány Katalin, a MISZ etikai bizottságának elnöke vett részt.

A több mint 2 órás városnézés és 1,5 órás hajózás alatt a jelenlévők közvetlen közelről tapasztalták azokat a problémákat és anomáliákat, melyeket a MISZ és a NIT már több tanulmányban jelzett, és amelyek a Budapestre látogató turisták szervezett programjait egyre nehezebbé teszik, illetve ellehetetlenítik.

Dr Horváth Viktória összefoglalta azokat a szükséges intézkedéseket, melyek javítanak a helyzeten, és további tárgyalásokat, intézkedéseket helyezett kilátásba.

Bálint Zoltán elnök
Magyarországi Idegenvezetők Szövetsége (MISZ)