A Várkert Bazár felújítása

Jóváhagyta a kormáynJóváhagyta a kormány a Várkert Bazár rehabilitációjának támogatását, melynek felújításával és a Várnegyed hosszú távú fejlesztési koncepciójának kidolgozásával dr. Zumbok Ferenc kormánybiztost bízta meg. A kormány döntése értelmében gyorsított hatósági eljárás segíti a Várbazár, valamint a budavári királyi kertek újjáépítését. A tervezésre kiírt közbeszerzési pályázat nyertese a Középülettervező Zrt. lett, Poszner Ferenc vezetésével.

{module 221}

Az összesen 8,5 milliárd forint értékű, (Teljes felújítás és fejlesztés 6.5 milliárd. Közlekedés, fejlesztés, átalakítás 2 milliárd.) teljes mértékben uniós forrásokból megvalósuló beruházás ősszel indul és várhatóan 2014 márciusára fejeződik be. A Világörökség részét képező komplexum 1996 óta a világ száz legveszélyeztetettebb műemlékének egyike.

A Várkert Bazár felújításával és hasznosításával a főváros egy igen jelentős turisztikai látványosságát kaphatja vissza. A beruházással egyben új szolgáltatásokkal is bővülhet a főváros kínálata, mely új munkahelyeket is teremthet.

A legfontosabb, hogy a projekttel látványban vissza kell állítani az eredeti állapotot! Ezalatt 7985 négyzetméternyi épületet, 13.215 négyzetméter nagyságú kertet és udvart újítanak fel. 4867 négyzetméter új épületet építenek fel, valamint újítanak fel, amely évi 250 ezer látogatót vonzhat az 1883-ban befejezett Ybl Mikós által tervezett és 1961-től Ifjúsági Parkként működött műemlékbe.

A Várkert Bazár kerti teraszán fekvő királyi kertek között az elképzelések szerint helyet kap barokk, neobarokk, neoreneszánsz kert, angol tájkert, szimbolikus egyházi és világi kert is. Az újjáépülő Várkert Bazár valódi kulturális negyeddé válhat! A föld alatt egy 1470 négyzetméteres  rendezvényközpontot alakítanának ki, és így a komplexum látványban megmaradna a régi. Valamint létesítenének még képzőművészeti műtermeket, szobrászműhelyeket, kiállítótermeket, szabadtéri színpadot, mélygarázst, minden pénztárcának megfelelő éttermeket és igényes zenés helyeket is.

Fontos, hogy az épület fenntartsa magát. Ezt a mélygarázsból, rendezvényközpontból a belépőkből valamint az üzletek kávézók bérleti díjából valósítanák meg.

{module 221}