Nemzetközi Filmfesztivál 2023, Karlovy Vary

57. Nemzetközi Filmfesztivál 2023, Karlovy Vary - Russel Crowe

Karlovy Varyban megnyílt az 57. nemzetközi filmfesztivál

Alicia Vikander Oscar-díjas svéd színésznő és producer Firebrand című alkotásának bemutatójával péntek este megnyílt a nyugat-csehországi Karlovy Varyban az 57. nemzetközi filmfesztivál, Kelet-Európa egyetlen A-kategóriás filmszemléje.

Alicia Vikander, a Fireband főszereplője az ünnepi esten átvette a filmfesztivál elnökének díját. Russell Crowe Oscar-díjas ausztrál színész pedig Kristályglóbuszt kapott a nyitógálán a világ filmművészetéhez való rendkívüli hozzájárulásáért. Az új-zélandi születésű Russell Crowe pénteken zenészként is bemutatkozott a közönségnek. A filmszemle megnyitójának helyet adó Thermal szálló előtti téren másfél órás nagy sikerű koncertet adott Indoor Garden Party nevű együttesével.

A kilencnapos seregszemlén mintegy 60 ország alkotóinak 143 filmjét láthatják az érdeklődők. A fesztivál versenyszekciójában idén a szokásos tizenkét film helyett tizenegy alkotás méretteti meg magát, miután Kína néhány napja visszahívta összes filmjét a szemléről. A prágai sajtó szerint ez a megromlott cseh-kínai diplomáciai viszony következménye. Magyar film idén nincs a versenyprogramban.

A filmeket nemzetközi zsűri fogja elbírálni, az ünnepélyes díjkiosztót július 8-án este tartják. A fő versenyprogram győztesének a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár. Míg az elmúlt években a nemzetközi filmfesztivál költségvetése 130-150 millió korona (2,08-2,4 milliárd forint) között mozgott, az idén ez az összeg 190 millió koronára (3,04 milliárd forint) emelkedett – közölték a szervezők.

Kokes János / az MTI tudósítója
fotó: Film Servis Festival Karlovy Vary

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .