VII Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál 2024

VII Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál - kultúra, fesztivál

Újra Veszprém lesz az operett fővárosa

Veszprém városa ismét felkészül arra, hogy az operett fővárosává váljon, hiszen június 20-23. között a Veszprémi Petőfi Színház hetedik alkalommal rendezi meg a Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivált. Az esemény nem csupán az operett koronázatlan királyának, Rátonyi Róbertnek az emlékét idézi meg, hanem kiemeli a magyar operett műfaj különlegességét is.

A fesztivál programjai idén is változatosak és színesek lesznek, a látogatók pedig nagyszabású élményekre számíthatnak. A rendezvénysorozat egy élőzenés, látványos felvonulással indul június 20-án 18 órakor a Szent Imre téren, ahol felcsendülnek a legismertebb operettslágerek, valamint megjelenik a cirkuszművészet, a zene és a tánc is.

Az operett vonat is visszatér, ami az élőzenés utca- és téravatókon túl számos családi programot kínál, többek között könnyűzenei és komolyzenei koncerteket, színházi előadásokat és kreatív foglalkozásokat a Gyermekszigeten. A fesztivál ideje alatt a varázslatos vidámpark is folyamatosan működik majd.

Az első nap egyik legjobban várt eseménye Kálmán Imre „Csárdáskirálynő MÁZSképp” című előadása lesz, amelyet Mészáros Árpád Zsolt rendezett. Ez az előadás egy egyszeri és különleges bemutató lesz, amelyre egyedi dramaturgiával készültek.

A Veszprémi Petőfi Színház saját bemutatóval is készül, mégpedig Bakonyi Károly, Gábor Andor és Szirmai Albert „Mágnás Miska” című operettjével, amelyet a decemberi bérletes nézők is megtekinthetnek majd a Nagyszínházban.

A fesztiválon a New York-i Magyar Színház is képviselteti magát a „Te rongyos élet” című hungarikum összeállítással, valamint a Budapesti Operettszínház művészeivel kiegészült 100 tagú cigányzenekar kamarazenekarának gálája is különleges élményt ígér.

A fesztivál záróeseménye egy nagyszabású, élőzenés Nemzetközi Operettgála lesz június 23-án 19 órakor. Az est különlegessége, hogy az operettek nemcsak magyar nyelven hangzanak el, hanem határon túli művészek is fellépnek, elhozva az igazi magyar virtust.

A Nemzetközi Operettgála fellépői között szerepel Zuzana Spót Ballánová, Jonathan Hartzendorf, Ninh Duc Hoang Long, Rácz-Almási Vivien, Antolovics Péter, Szeles József, Módri Györgyi, Kőrösi Csaba, Szederjesi Teodóra, Kádár Szabolcs János, Hirschl Laura, Keller Márton, Szlavkovszki Zsolt, valamint a Sturcz Szmollbend és a Gála Tánckara Király Béla vezetésével. A gála rendezője Keller János, a fesztivál művészeti vezetője.

A Veszprémi Petőfi Színház a fesztiválhoz kapcsolódva rajzpályázatot is hirdet „Mágnás Miska a Lovászfiú” címmel, amelyre az óvodások, általános- és középiskolások alkotásait várják június 18-ig.

A fesztivál programjai között szerepel egy zenés beszélgetés „Életutak” címmel, amelyen Szendy Szilvi operett-szubrett és Lőcsei Jenő Liszt Ferenc-díjas koreográfus vesz részt június 21-én 16:30-tól a Schőnig Cukrászdában.

Különleges élményt ígér a június 22-i gála is, amelyen a 100 tagú cigányzenekar kamarazenekara és a Budapesti Operettszínház művészei lépnek színpadra. A művészek között olyan neves előadók szerepelnek, mint Oszvald Marika, Fischl Mónika és Homonnay Zsolt. A 100 tagú cigányzenekar különleges hangzásvilágával és hagyományőrző gyakorlatával kiemelkedő szereplője a magyar kulturális életnek.

A Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál valódi családi esemény, amely generációkon átívelő szórakozást nyújt. A részletes program a Petőfi Színház hivatalos honlapján, a petofiszinhaz.hu oldalon érhető el. Az operett szerelmesei tehát készülhetnek, hiszen Veszprém városa ismét a magyar operett fővárosává válik néhány napra.

VII Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál

2024 június 20-23.
Petőfi Színház
Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.

Bővebb információ és a fesztivál részletes programja a Petőfi Színház hivatalos honlapján érhető el.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .