Rövid hírek 2010.07.20.

Elindult a Chopin vitorlás-hajóElindult a Chopin vitorlás-hajó!

Szczecinból június közepén kihajózott a Chopin vitorlás-hajó melyik 21 kikötőben (7 országban) népszerűsíti Lengyelországot.
A hajón 70 lengyel diák dolgozik, akik ez egyes kikötőkben Lengyelország turisztikai attrakciókról tájékoztatják a helyi lakosakat, illetve az ott tartózkodó turistákat. Szeptember 19-én érkezik vissza a vitorlás Gdyniába – ahol ünnepélyesen fogadják.

*****

A PROGAST is gyászol

Mivel a hazai vendéglátó ellátó cégek között minőségi márkákat forgalmazó egyik piacvezető, a PROGAST Kft. és a Szobi Balázs nevével fémjelzett OXXO Racing Team pályakamionos versenyző csapat közti együttműködés immár két éve tart – ezért a PROGAST ügyvezetőjét, Víg Bencét és egész csapatát is érintette, és mélyen megrázta az a kisrepülős tragédia, amelyik nemrégen történt a fővárosban, és amelynek során Szobi Balázs (+37) is életét vesztette.
Mint arról korábban már beszámoltunk, a vendégellátó cég kiemelt támogatóként a tavalyi és az idei nemzetközi versenyek során a profi színvonalú és strapabíró cateringet biztosítja/biztosította az OXXO csapatának, hiszen ez a segítség nem egyoldalú (volt), mivel a technikai sportok iránti figyelem egyre nő, ezért hatásos és jó reklámeszköznek tűnt ez a megállapodás.
Azonban a sors közbeszólt. Mint a híradások arról beszámoltak, egy Cessna-172 P típusú kisgép egyik utasa volt a szerencsétlenül járt, Dakar-ralit is megjárt kamionversenyző Szobi Balázs, aki két társával, T. Tamás (+22) pilótával és Sz. András (+23) hivatásos fotóssal együtt lezuhant egy budai, III. kerületi telekre.
A PROGAST tagjai jelen voltak a tragédia helyszínén lévő gyertyagyújtásos megemlékezésen, és osztoztak a hozzátartozók gyászában és fájdalmában.

*****

Felszámolás alatt az Anna 2006 Zrt.

Felszámolási eljárást rendelt el a bíróság az Anna 2006 Befektetési és Vagyonkezelő Zrt., valamint a tulajdonában álló két másik cég, a Hotel Európa Zrt., valamint az FLM-Contra Irodaház Kft. ellen. Az Anna 2006 – amelynek tulajdonosai a tizenegy szállodát üzemeltető Mellow Mood-csoportban is érdekelt Awad Zuhair és Hamdan Sameer, illetve Váradi Ernő, a Pannon-Flax Nyrt. Elnöke – és érdekeltségei idén év elején kértek csődvédelmet (HVG, 2010. február 27.), de nem tudtak megállapodni hitelezőikkel. A 21 millió forint jegyzett tőkéjű vagyonkezelő saját tőkéje 2009 végén mínusz 1,1 milliárd forint volt, mérlegében 7,8 milliárd forint kötelezettségállomány szerepelt – ebből a CIB Bank hosszú lejáratú devizahitele 4,8 milliárd forint -, árbevételt nem produkált, veszteséget pedig 167 millió forint volt. A fővárosi Európa és Rege hoteleket tulajdonló csoport tagjai tavaly összesen 190 millió forint árbevételt könyveltek el, együttes veszteségük meghaladta a 200 millió forintot, továbbá a Hotel Európa mérlegét 770 millió forint kötelezettség csúfította. A szállodák változatlanul üzemelnek, szerepelnek a Mellow Mood internetes ajánlatában, üzemeltetőjük az Európa Congress Szolgáltató Zrt.
(HVG)

***

CONFEC Blue

A közelmúltban került megrendezésre a 19. CONFEC fórum, amelynek célja az volt, hogy nagy üzleti lehetőségeket hozzon Budapestre. Ez alkalommal a Corinthia Hotel
Budapestet érte az a megtiszteltetés, hogy ennek a rangos és magas színvonalú rendezvénynek a helyszínéül szolgálhatott.
A kiállítók 26 országból érkeztek – közöttük megtalálhatóak voltak jelent s szállodaláncok, egyéni ingatlanok, különleges helyszínek, kongresszusi irodák és turista bizottságok, valamint DMC-k – akik az Európa főbb piacairól érkező top ügynökségekkel, szervezetekkel és céges rendezvényszervezőkkel tárgyalhattak.
A mostani esemény volt a negyedik CONFEC Blue találkozó és a tizennyolcadik a CONFEC szériák történetében a McLean Events International 2001-es úttörő fóruma óta. A meghívottak között kizárólag jelentős cégek szenior döntéshozói szerepeltek – top ügynökségek, fontos céges partnerek és kiválasztott szervezetek.

***

Hunguest Hotels

Szekcióülést tartott 2010. július 6-án a Tulip Inn Budapest Millenniumban a Magyar Szállodaszövetség Marketing Szekciója. A Szekció meghívott vendége Fekete László, a BTH igazgatója volt. A Szekcióülésen részt vett Maráczi Gábor, a MSZSZ alelnöke.
Az ülésen sor került a BTH terveinek ismertetésére, illetve egyeztető megbeszélést folytattak a jövőbeni Budapest kampány – kiemelten az on-line marketing kampány – lehetőségéről.
A Szekció tagjai szükségét látják egy anyag összeállításának, melyben megfogalmazódnak a szállodák igényei és javaslatai a tervezett kampányokkal szemben, annak érdekében, hogy az együttműködés a Szolgáltatók és az MT Zrt., valamint a BTH között még sikeresebb lehessen.
A Szekció határozott arról, hogy szeptemberben nyílt szekcióülésen az MSZSZ összes tagja számára tréningprogramot szervez szállodai web-es értékesítés témakörében. Az időpontról és a tréning részletes témáiról a közeljövőben ad információt Szabó József, a Szekció vezetője.

*****

Andy Vajna éttermet nyit Budapesten

Április elején kezdődtek meg a Nobu Budapest belsőépítészeti munkálatai a Kempinski Hotel Corvinusban. A hamarosan megnyíló japán étteremlánc magyarországi tagjának tulajdonosa Andy Vajna.
A mára 21 éttermet magában foglaló Nobu-birodalom Nobuyuki Matsuhisa, Robert De Niro, Meir Teper film producer és Richie Notar befektető közös vállalkozásaként jött létre 1994-ben. A modern japán konyhaművészet remekeit felvonultató étteremlánc séfje, Nobuyuki Matsuhisa. Az elmondások szerint a hagyományos japán fogásokat ötvözi majd Dél-Amerika ízvilágával.
A japán gasztronómia rajongói Közép-Európában elsőként Budapesten kóstolhatják meg Nobu specialitásait. A több mint 500 négyzetméter alapterületűre tervezett Nobuban helyet kap egy 40 ülőhelyes bár, valamint a 80 fő befogadására alkalmas étterem a sushi bárral és egy különteremmel – tájékoztatott az étterem pr menedzsere.
A magyarországi Nobu tulajdonosa, Andy Vajna megjegyezte: régóta tervezte már ezt a lépést, hogy Budapestre hozza a Nobu éttermét, miután rajongója a séf szakácsművészetének. A Nobu a Kempinski Hotel Corvinus Bécsi utca felöli oldalán kap helyet; az utcáról valamint a szálloda előcsarnokából is megközelíthető lesz.

*****

Hotel Historia & Historante Veszprémben

A napokban új négycsillagos szálloda nyílt Veszprémben Hotel Historia & Historante néven. A beruházást az 1700-as években épült műemléképület felújításával valósították meg. Csenár Róbert értékesítési vezető elmondta: a szálloda 29 férőhelyes, mindösszesen 11 szobával rendelkezik. Minden szoba egyedi kialakítású. A foglaltság minden várakozásukat felülmúlja már most, a júniusi 73 százalékos kihasználtság után júliusra 75 százalékot terveznek. Az értékesítési vezető hangsúlyozta: a beruházást saját erőből és hitelből valósította meg a veszprémi tulajdonban lévő vállalkozás. A két műemléképületben kialakított szálloda 60 fős rendezvényteremmel és az étteremmel összesen 200 főt tud fogadni. A Hotel Historia 18 főnek ad munkát.
(MTI)

*****

Új felállásban a Continental

Megváltozott a Continental Travel tulajdonosi összetétele, tekintettel arra, hogy július 1-jével üzletrészt vásárolt a Módli Ilona tulajdonában álló Aktív Tours Utazási Irodából. Az Aktív Tours többségi tulajdonosa azonban továbbra is Módli Ilona.
A Continental és az Aktív Tours közös ügyvezetője Kanel Judit.
A Continental tulajdonosa Flesch Tamás, aki emellett két belvárosi hotelnek (Best Western Premier Hotel Parlament és Hotel Palazzo Zichy) is ügyvezetője.

*****

Bortúra

2010. július 31-én a pécsi Goran Bregovic koncertre a MÁV Nosztalgia Kft. Szervezésében Budapestről érkező élményvonat rövid pécsi megálló után tovább szállítja a gasztronómia szerelmeseit Villányba. A vörösbor hazai fővárosában öt híres pincészetben borkóstolók és borvacsorák várják nemcsak a Budapestről érkező, de a Pécsett felszálló vendégeket is.
A vonat még aznap este 21:25 kor indul vissza Villányból és Pécs érintésével érkezik Budapestre.