Zwack Unicum: Árbevétel növekedés és nyereségcsökkenés az első fél évben

GSZT szakújság, üzleti hírek

A Zwack Unicum Nyrt. az üzleti év első felében jelentős árbevétel-növekedést, ugyanakkor nyereségcsökkenést tapasztalt. A cég április-szeptember között 10,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami 2,4 százalékkal több az előző év azonos időszakához képest – derült ki a társaság közleményéből, amelyet a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján tettek közzé csütörtökön.

Az új jelentés szerint a növekedés ellenére az értékesítési volumen 6,1 százalékkal csökkent az első hat hónapban, főleg a nagykereskedelmi csatornában tapasztalt visszaesés miatt. Ennek hátterében részben az állt, hogy a társaság 2022. július 1-jétől rendkívüli évközi áremelést hajtott végre, ami miatt a nagykereskedelmi partnerek hosszabb ideig tartó készletezésbe kezdtek.

A belföldi termékértékesítés nettó árbevétele 3,6 százalékkal nőtt, elérve a 307 millió forintot az előző üzleti év azonos időszakához képest. Ezzel szemben az exportra értékesített termékek árbevétele 15 százalékkal csökkent, és 1,04 milliárd forintot tett ki. A legnagyobb exportpiacokon, Németországban és Romániában is visszaesés volt, 34 százalékos illetve 18 százalékos csökkenést tapasztaltak.

A társaság célja, hogy továbbra is megőrizze piacvezető szerepét a belföldi égetett szeszesital piacon. Ezzel párhuzamosan az exportból származó bevétel arányát tervezik emelni a jelenlegi 11-ről 15 százalékra a következő három évben. A Zwack Unicum részvényei a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, és az elmúlt egy évben 16,000 és 19,500 forint között mozogtak az árfolyamok, csütörtökön 17,900 forinton zártak.

A cég vezetősége megerősítette, hogy az elmúlt időszak változó piaci feltételei ellenére továbbra is erősítik pozíciójukat mind a hazai, mind a nemzetközi piacon. A jövőbeni terveik között szerepel a termékportfólió bővítése és az innováció előtérbe helyezése annak érdekében, hogy megfeleljenek a folyamatosan változó fogyasztói igényeknek és trendeknek. Az üzleti év második felében várnak további pozitív változásokat a piaci viszonyokban, amelyek hozzájárulhatnak a vállalat további növekedéséhez és stabilizálásához.