Megnövekedett forgalom várható Valentin-napon

Utazás, szálloda, turizmus

Negyedmillió vendégéjszakát hozhat a szerelmesek ünnepe

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) előfoglalási adatai alapján jelentős vendégforgalom várható a magyar szálláshelyeken Valentin-napon és az azt követő hétvégén. A február 14-ére előre foglalt éjszakák száma 10 százalékkal emelkedett, míg a február 16-18-i hétvégére tervezett foglalások 12 százalékos növekedést mutatnak az előző évhez képest – tájékoztatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) közleményében az MTI-t.

A fürdővárosok vezetik az úti célok listáját, különösen kiemelve a régóta dobogós Hévízt. Az adatok azt mutatják, hogy minden korosztály szívesen csatlakozik az ünnepléshez.

A Valentin-napra érkező turisták fele-fele arányban oszlanak meg hazai és külföldi vendégek között, míg a következő hétvégén már többségben vannak a hazai utazók, akik 55 százalékban töltik meg a szálláshelyeket. A vidéki desztinációk 60 százalékát részesítik előnyben a párok.

A hazai vendégek főként a Balatont, a Mátra-Bükk vidékét és Budapest környékét célozzák meg, míg a külföldiek közül a legnépszerűbb desztinációk Bük-Sárvár, a Balaton, valamint Debrecen és környéke. A fürdővárosok között Hévíz és Sárvár vezet, ahol a vendégek körében a hazaiak Zalakaros, míg a külföldiek Bük mellett teszik le voksukat.

Az MTÜ szerint a legtöbb külföldi vendég Németországból, az Egyesült Királyságból és Csehországból érkezik majd a hétvégén. Budapesten főleg britekre, spanyolokra és olaszokra számíthatnak, míg vidéken Csehországból, Ausztriából és Németországból érkező turisták lesznek a leggyakoribbak.

A Valentin-napra induló vendégek körében a szállodák a legnépszerűbbek, a vidékre utazók 83 százaléka, míg a fővárosba tartók 57 százaléka foglalt szállást ebben a típusú szálláshelyen, főként 4 csillagos hotelekben.

Az NTAK adatai szerint a romantikus hétvége vonzza az összes generációt: a fiatalok, a fiatal felnőttek és a középkorúak egyaránt nagyjából ugyanakkora részt vesznek a Valentin-napi előfoglalásokból, körülbelül 20-20 százalékkal.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .