MSZÉSZ állásfoglalás

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének szakmai állásfoglalása az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. SZÉP kártya forgalmazásával kapcsolatos tájékoztatóján elhangzottakkal kapcsolatban

 

{module 221}

Az MSZÉSZ meglepődve és aggodalommal fogadta a 2011. augusztus 30-i OTP sajtótájékoztatón elhangzott híreket, melyek szerint a SZÉP kártya értékesítésének beindítása óta eltelt két hónap alatt több, mint 620 elfogadóhellyel, 100 munkáltatóval kötöttek szerződést, s utóbbiak közel 700 kártyát adtak ki. Véleményünk szerint ezek az eredmények rendkívül szerények.

A  hazai idegenforgalom szolgáltatói, s így különösen a kereskedelmi szálláshelyek – közöttük a szállodák – üzemeltetői számára ezek a hírek azért nyugtalanítóak, mert az elmúlt években a hazai vendégek forgalma rendkívül dinamikusan nőtt, ami alapvetően az üdülési csekk fokozatosan erősödő népszerűségének, elterjedésének volt köszönhető. Az érdekeltek körében köztudott, hogy a Kormányzati intézkedések szerint az üdülési csekk forgalmazásának kedvezményes adózása 2011 szeptember 30- val megszüntetésre kerül, aminek várhatóan az lesz a következménye, hogy a munkáltatók kivezetik azt a a munkavállalóik számára nyújtott cafeteria eszközök sorából.

A SZÉP kártya bevezetése már elkezdődött, de az előzetes várakozásoknál lassabban, s a bevezetést elősegítő szükséges marketing támogatás nélkül.A kereskedelmi szálláshelyek üzemeltetői attól tartanak, hogy az üdülési csekk túl korai kivezetése, s az azt felváltó SZÉP kártya fenti adatok szerinti lassú elterjedése negatívan hat – a 2008-2010 közötti pénzügyi és gazdasági válság miatt – egyébként is súlyos forgalmi visszaesés következményeivel szembesülő turizmusunkra. Mit mutatnak a számok?

A KSH adatai szerint 2004-ben  a kereskedelmi szálláshelyeken  eltöltött összes 19.7 millió vendégéjszakának 45,3 %-át, 2008-ban – a gazdasági válság első évében – az összesen 19.8 millió vendégéjszakának már 49.9 %-át töltötték el hazai vendégek, azaz 2008-ban már minden második vendég belföldi volt. Ebben meghatározó szerepe volt az üdülési csekk folyamatosan emelkedő népszerűségének.

Az üdülési csekk forgalom 2010 I.-VII. havi kereskedelmi szálláshelyeken jelentkező 13.7 milliárd Ft árbevétele  – annak megadóztatása, a belföldi kereslet várttól eltérő alakulása miatt – 2011 hasonló időszakában 6.6 %-kal 12.8 milliárd Ft-ra, a szállodákban 8 milliárd Ft-ról 15 %-kal 6.8 milliárd Ft-ra esett vissza. Ugyanebben az időszakban az üdülési csekk értékesítés 38 milliárd Ft-ról 30 %-kal 26.7 milliárd Ft-ra csökkent. Ugyanakkor a hazai  szállodák 2011 I. félévi  52.334 millió Ft szoba  árbevétele lényegében a 2007 I. félévi  52.159 millió Ft-nak felel meg, azaz – az azóta bekövetkezett kapacitásbővülés, s a magasabb minőségű szállodák arányának növekedése ellenére – az 5 évvel korábbi szinten van.Ebben a helyzetben különösen nagy fontossága van a belföldi kereslet ösztönzésének, a hazai üdülés erőteljesebb promotálásának, ezért szükség van az ezt támogató eszközökre.

Az MSZÉSZ álláspontja szerint jelen helyzetben – mikor a kereskedelmi szálláshelyek, s közöttük a szállodák rendkívüli gazdasági, pénzügyi nehézségekkel szembesülnek – érdemes lenne megfontolni, miként lehetne gyorsítani a SZÉP kártyák bevezetését, népszerűsítését, melyek különösen a közelgő gyenge forgalmú téli időszakban és főleg a vidéki szállodák esetében azok túlélésében meghatározó szerepet játszhatnak. Okvetlenül fontosnak tartanánk, ha a SZÉP kártya elterjedéséig – véleményünk szerint – legalább 2012 december 31-ig – megmaradna az Üdülési csekkek adókedvezménye is, azaz a két cafeteria eszköz együttesen szolgálná a turizmusunk számára elengedhetetlen belföldi kereslet fejlődését.

{module 221}