Nőtt a turisztikai szálláshelyek forgalma 2024 februárjában

kereskedelmi szálláshelyek vendégéjszakák - turisztika

A vendégéjszakák száma 19, a vendégeké 23 százalékkal nőtt

A turisztikai szálláshelyek forgalmának növekedése figyelhető meg a februári statisztikái alapján. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss jelentése szerint a turisztikai szálláshelyeken az elmúlt év hasonló időszakához képest rekordszámú vendég fordult meg – tájékoztatott az MTI.

Az adatok szerint februárban összesen 883 ezer vendég lépte át a turisztikai szálláshelyek küszöbét, ami 23 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Ezzel párhuzamosan a vendégéjszakák száma is jelentősen megugrott, elérve a 2,2 milliót, ami 19 százalékos emelkedést mutat az egy évvel korábbi időszakhoz képest.

A KSH jelentése szerint 2024. január-februárban a belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Februárban a vendégéjszakák 74 százalékát a kereskedelmi szálláshelyek adták, ahol a forgalom 18 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. A magán- és egyéb szálláshelyeken 21 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint egy évvel korábban.

A belföldi vendégek száma 455 ezer, az eltöltött vendégéjszakáké 1,0 millió volt a turisztikai szálláshelyeken; ezen belül a kereskedelmi szálláshelyeken 360 ezer vendéget és 798 ezer vendégéjszakát regisztráltak. Utóbbiak 82 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 22 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma 9,1 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten.

A belföldivendég-éjszakák száma a Bük-Sárvár turisztikai térségben 26 százalékkal bővült, míg Tokaj és Nyíregyháza térségében 2,0 százalékkal csökkent az előző évhez képest. A Balatonnál 25, Budapesten 9,9 százalékkal nőtt a turisztikai szálláshelyeken eltöltött belföldivendég-éjszakák száma.

A külföldi vendégek száma 30, a vendégéjszakáké 24 százalékkal nőtt tavaly februárhoz képest. A turisztikai szálláshelyekre érkezett 428 ezer vendég 1,2 millió vendégéjszakát töltött el, ebből 319 ezer vendéget és 835 ezer vendégéjszakát a kereskedelmi szálláshelyeken regisztráltak. Utóbbiak 85 százalékát szállodákban töltötték el, ahol a vendégéjszakák száma 24 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A magán- és egyéb szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma 30 százalékkal nőtt 2023 februárjához mérten.

A külföldivendég-éjszakák száma valamennyi turisztikai térségben bővült az előző évhez képest, a legnagyobb mértékben Debrecen, valamint Tokaj és Nyíregyháza térségében 63, illetve 55 százalékkal. Budapesten 26, a Balatonnál 9,3 százalékkal emelkedett a turisztikai szálláshelyeken eltöltött külföldivendég-éjszakák száma.

Összesen 16 660 turisztikai szálláshely, ezen belül 1986 kereskedelmi, illetve 14 674 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.

A kereskedelmi szálláshelyek közül 868 szálloda és 851 panzió volt nyitva február egy részében vagy egészében.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 35,7 milliárd forint volt, folyó áron 21 százalékkal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Széchenyi Pihenőkártyával folyó áron 7,6 százalékkal többet, 1,9 milliárd forintot költöttek a kártyatulajdonosok a kereskedelmi szálláshelyeken az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Január-februárban az előző év azonos időszakához képest 15 százalékkal több, összesen 4,3 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken.

A belföldi vendégek 11, a külföldiek 18 százalékkal több (2,0 millió, illetve 2,3 millió) vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken.

forrás: MTI
grafika: a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ezer fő / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .