Növekedés a vendégéjszakák és vendégek számában

kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétett jelentése szerint 2023 novemberében jelentős növekedés volt tapasztalható a magyarországi turisztikai szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák és vendégek számában az egy évvel korábbihoz képest. Az adatokat elemző szakértők szerint a turizmus továbbra is dinamikus szektor maradt az országban.

A statisztikák szerint tavaly novemberben az összes turisztikai szálláshelyen összesen 1 millió vendég közel 2,5 millió vendégéjszakát töltött el. Ez azt mutatja, hogy a vendégek száma 13 százalékkal, míg a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A belföldi és külföldi vendégek eltöltött éjszakáinak számában is észrevehető növekedés volt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9 százalékkal emelkedett, míg a külföldieké 8,9 százalékkal nőtt. Az év első tizenegy hónapjában összességében a belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek pedig 12 százalékkal több vendégéjszakát regisztráltak, mint az előző év azonos időszakában.

A jelentés részletezi, hogy novemberben a kereskedelmi szálláshelyek továbbra is dominálták a turisztikai forgalmat, ahol a vendégéjszakák 75 százalékát regisztrálták. Emellett a magán- és egyéb szálláshelyeken is tapasztalható volt növekedés, ahol 11 százalékkal több vendégéjszakát rögzítettek az előző évhez képest.

A belföldi vendégek között is növekedés volt tapasztalható, 9,3 százalékkal többen választották a turisztikai szálláshelyeket az előző év novemberéhez képest. A legnépszerűbb turisztikai térségek között a Balaton és a Mátra-Bükk kiemelkedik, ahol a belföldi vendégek 20, illetve 12 százaléka töltötte az éjszakáit.

A külföldi vendégek száma is emelkedett, 17 százalékkal többen érkeztek novemberben, és az általuk eltöltött vendégéjszakák száma is 8,9 százalékkal nőtt. A Budapesti turisztikai szálláshelyeken regisztrált külföldi vendégéjszakák részesedése 68 százalék volt, míg a Balaton térségében ez az arány 5,5 százalék.

Az összes turisztikai szálláshelyen novemberben 18.747 vendég fordult meg. A kereskedelmi szálláshelyek közül 907 szálloda és 965 panzió volt nyitva, ahol az összes bruttó árbevétel 43,4 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal többet az egy évvel korábbinál.

A KSH jelentése azt is kiemeli, hogy a Széchenyi Pihenőkártyával fizetők folyó áron 3,0 százalékkal kevesebbet költöttek a kereskedelmi szálláshelyeken novemberben, összesen 2,2 milliárd forintot.

Az adatok alapján az év első tizenegy hónapjában összesen 38,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a turisztikai szálláshelyeken, amely 1,9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek pedig 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el az időszak során.

Az adatok azt mutatják, hogy a magyar turizmus továbbra is vonzó maradt mind a belföldi, mind a külföldi látogatók számára és az ágazat a gazdaság növekedésének egyik motorja maradt.

A grafikán: Vendégéjszakák száma Magyarországon (2021-2023. november) A kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma, ezer fő. Forrás: KSH/MTÜ/MTVA sajtóarchívum/MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .