A Wizz Air és a Menzies Aviation elektromos földi kiszolgálást vezet be

Wizz Air légitársaság

Új partnerségük révén a Wizz Air és a Menzies Aviation teljesen eletromos eszközökkel végzi ezentúl egyes járatainak földi kiszolgálását. Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közlemény szerint a két cég elkötelezett a fenntarthatóság iránt és mostantól teljesen elektromos földi kiszolgálást vezetnek be a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

A dízelüzemű berendezésekhez képest a teljesen elektromos földi kiszolgálás akár 80 százalékkal is csökkentheti a szén-dioxid-kibocsátást, ami hatalmas előrelépést jelent a környezetvédelem szempontjából.

A Menzies Aviation, mint a világ repülőtereinek és légitársaságainak vezető szolgáltatója komoly erőfeszítéseket tesz a fenntarthatóság terén. Katy Reid, a cég fenntarthatósági vezetője kijelentette, hogy céljuk 2045-re karbonsemleges működés elérése és ehhez kulcsfontosságú az együttműködés a Wizz Airrel és a Budapest Airporttal.

A Wizz Air a budapesti repülőtér első légitársasága, amely teljesen elektromossá alakítja földi kiszolgálását. A légitársaság elkötelezett amellett, hogy 2030-ig további 25 százalékkal csökkentse karbonlábnyomát. Emellett a légitársaság környezetbarát repülőgépekkel is rendelkezik. Budapesten 14 keskenytörzsű Airbus A321neo típusú repülőgépet üzemeltetnek, amelyek a zajterhelést és a káros anyagok kibocsátását tekintve kiemelkedő teljesítményt nyújtanak.

A nyilvánosan hozzáférhető vállalati adatok alapján a Wizz Air Hungary Légiközlekedési Zrt. árbevétele az 2022. április 1-jétől 2023. március 31-ig terjedő üzleti évben 3,99 milliárd eurót ért el, ami markáns növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, amikor az árbevétel 1,78 milliárd eurót tett ki. Az elmúlt üzleti év során a cég 400,19 millió eurós veszteséggel zárt, míg a 2021-2022-es időszakban 18,32 millió euró volt a veszteség összege.

Mike Carlson, a Budapest Airport pénzügyi vezérigazgató-helyettese elmondta, hogy a Budapest Airport is komolyan elkötelezett a környezetvédelem iránt. Az elmúlt tíz év során 65 százalékkal csökkentették működésükből adódó kibocsátást és jelenleg több mint száz elektromos földi kiszolgáló jármű működését biztosítják 43 töltési parkolóval. Ez a partnerség ígéretes lépés a repülési ipar fenntarthatóságának irányában és hozzájárul a szén-dioxid-kibocsátás csökkentéséhez Budapesten..

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .