Az autóbuszos piac helyzete több mint kritikus

Boci Transz Man autóbuszA Boci Trans Személyszállítói Kft. 2008-ban, közvetlenül a gazdasági, pénzügyi világválság kirobbanása előtt jött létre, egy MAN típusú 49+2 fős autóbusszal, amit a társaság egyébként a mai napig üzemeltet. „igazából fejest ugrottunk a mély vízbe, mert bármennyire is hihetetlennek tűnik, megrendelés nélkül, hirtelen felindulásból vásároltuk meg a buszt” – emlékezik a vállalkozása nem mindennapi indulásra Takács István, alias Boci, aki ebben az évben lett ipartestületünk tagja. Az érdi székhellyel működő cég – melynek Takács Balázs a másik tulajdonosa – megalakulása mindazonáltal nem volt teljesen alaptalan, mert akkor már létezett a BOCI Travel Utazási Iroda. Saját járműflottájuk ma három buszból áll, hiszen néhány hónappal ezelőtt, 2012 januárjában vásároltak egy 57+2, illetve egy 54+2 személyes hófehér MAN típusú autóbuszt.

{module 221}

Érdi kollégánk értékelése szerint az autóbuszos személyszállítói piac jelenlegi helyzete több mint kritikus, elég, ha az üzemanyagárak drágulására, az adminisztrációs terhekre, vagy az ár alatti fuvarvállalásra gondolunk. Ez utóbbival kapcsolatban Takács Istvánnak határozott véleménye van. „Januárban még bizakodóbbak voltunk, hiszen úgy gondoltuk, megjön a vállalkozók esze, és egyszerűen belátják, hogy egy bizonyos árszint alatt nem éri meg dolgozni. Ma már nem így látjuk. A helyzet rosszabb, mint valaha, mivel a piacon sem lehet annyira jól alkudozni, mint ahogy a megrendelőknek sikerül jó néhány autóbuszos vállalkozásnál.” Mégis úgy gondolja, azok a vállalkozások, amelyek át tudják vészelni ezt a nehéz időszakot, mindenképpen nyertesek lehetnek. A környezetvédelmi zónák bevezetése majd talán némileg szűri a piacot, a részecskeszűrők utólagos felszerelése ellenére is. További gondot jelent, hogy a szakmán belül is egyre jobban felütötte a fejét az építőiparhoz hasonló körbetartozás. Sajnos egyre többen „elfelejtenek” fizetni, vagy csak sajátosan értelmezik a fizetési határidőket. Érdi fuvarozó tagtársunk szerint a megrendelőknek is be kellene látniuk, hogy amikor fiatal évjáratú és kifogástalan állapotú autóbuszt kérnek, akkor azt csak úgy lehet biztosítani, ha a vállalkozó megkapja a tisztességes fuvardíjat, és nem a négy évvel ezelőtti árakon kell kiállítani a járművet.

„Mindig fiatalabb évjáratú, korszerűbb buszokat keresünk, melyek megfelelnek a környezetvédelmi előírásoknak” – mondja a követendő üzletpolitikáról Takács István.

/nit.hu/

{module 221}