MÁV retró hétvége

MÁV retró hétvége, vasút közlekedés

Visszautazás az időben a Balaton környéki vasútvonalakon

Az idén is megrendezésre került a várva várt MÁV Retró Hétvége, amely augusztus 27-én hozta el a nosztalgia és a régmúlt vasúti élet hangulatát a Balaton környéki vasútvonalakon. A Balaton északi partján és a Keszthely–Tapolca vonalon megidéződtek a régi idők klasszikus járműcsodái, így lehetőség nyílt visszautazni az időben, és belemerülni a nosztalgia élményébe.

A hétvége központi szereplői a 60. ünnepét ünneplő M61-es Nohab mozdonyok voltak. Ezek a svéd gyártású mozdonyok az egyik legmegbízhatóbb és legnépszerűbb járművek közé tartoztak, melyeknek külseje, hangja és megbízhatósága mindenkit lenyűgözött. A MÁV Rail Tours és a Goldtimer Alapítvány szervezésében nemcsak a vasúti programokra került hangsúly, hanem a retró repülés is, hiszen a MALÉV-hoz tartozó Li-2 típusú légcsavaros repülőgépen is fel lehetett idézni a múltat. Az átszállásokat az ikonikus Ikarus 55 típusú „Faros” buszok segítették, melyek szintén nosztalgiajárművek kedvelőinek régóta ismertek.

A hétvége során a Balatonfüred–Tapolca vonalon több érdekesség is várta az utasokat. A MÁV Rail Tours 1963-as gyártáskori Nohab mozdonya egy olajzöld szerelvénnyel vonatozott, mely a nosztalgiajárművek rajongóinak szívét dobogtatta meg. Az Utasellátó is a helyén volt, hiszen a vonat bisztrókocsijában szolgáltatást nyújtott, emellett pedig az 50-es és 60-as évek luxus színvonalát felidéző szalon szakaszos hálókocsi is megtalálható volt a szerelvényben. A Tanúhegy sebesvonat Győr és Keszthely között járva szintén visszahozta a retró hangulatot az északi parton.

A retró hétvégék során több vonalon is visszaköszöntek a különleges mozdonyok és szerelvények. A jubiláló mozdonyok, mint az M41-es Csörgő és a V43-as Szili mozdonyok, továbbá az Utasellátó is külön figyelmet kaptak. A retró menetrend részletesen elérhető a MÁV hivatalos oldalán.

Az év további részében is folytatódik a retró vonatokkal történő utazás lehetősége. A Veszprémi retró hétvégén szeptember 16-17-én a Budapest–Veszprém–Szombathely és Veszprém–Győr vonalakon élvezhető a nosztalgia hangulata. Emellett kisebb eseményeken is megjelennek majd a retró szerelvények, így lehetőség nyílik újraélni a múlt szépségeit a vasúti közlekedés terén.

A MÁV Retró Hétvége valódi időutazás lehetőségét nyújtotta a nosztalgiajárművek és legendás mozdonyok rajongói számára. Az események és különleges vonatok összehozták a múlt és a jelen szerelmeseit, és emlékezetessé tették ezt a hétvégét a vasút és a retró rajongói számára.

A fotón: 424-es gőzmozdony vontatta személyvonat a MÁV retró hétvégéjén Ábrahámhegynél 2023. augusztus 27-én. MTI/Máthé Zoltán

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .