Mit hagyunk a repülőkön?

Egy nem rég kiadott tanulmány adatai ismeretében, nem is gondolnánk, miket nem hagyunk mi utasok a repülőgépeken. A Skyscanner legújabb, rengeteg ember megkérdezésével készült felmérése szerint, az utazói gyakran kifejezetten értékes dolgokat is a repülőgépek fedélzetén felejtenek.

 

{module 221}

A válaszadók harmada nyilatkozott úgy, hogy a gépen felejtett dolog értékben meghaladta a 100 fontot (36 000 forint), hagytak már el fényképezőgépet (3%), iPadet (3%) és játékkonzolokat (2%) is a fedélzeten. A válaszadók kétharmada mondta azt, hogy hagyott már ott véletlenül valamit úgy a repülőgépen, hogy költséges következményei lettek. Hihetetlen, de a válaszadók közül öten is sétáltak le úgy a gépről, hogy fent hagyták jegygyűrűjüket, amit aztán otthon kínos magyarázkodás követett.

Az értékesebb tárgyak elvesztése súlyos költségekkel járhat, ha nem kötöttünk rájuk biztosítást, de nem ezek elhagyása okozza legnagyobb gondot. Sajnos az utasok 5%-a már felejtette a repülőn útlevelét vagy más úti okmányát, míg 2% gyereke kedvenc játékát felejtette el magával vinni leszálláskor. Az elvesztett tárgyak között olyan furcsaságok is szerepelnek, mint a harsona, vagy a műfogsor.

A leggyakrabban elhagyott dolog a könyv (18%), amit a mobiltelefon (9%) követ, sokan hagyják el magazinjaikat és újságaikat (8%) vagy különböző ruhadarabjaikat (8%) is. Egy válaszadó pironkodva bevallotta, egyszer véletlenül bugyija nélkül szállt le a gépről.

 

Zamody Gábor idegenforgalmi szakértő

{module 221}