Országos Tourinform találkozó Budapesten és Vácott

A Magyar Turizmus Zrt. szervezésében évente kétszer kerül megrendezésre az országos Tourinform találkozó  a közel 130 Tourinform iroda vezetője részére. Ennek keretében, az idei évben másodszor november 13-án Budapesten, a Ramada Resort Aquaworld Hotelben szakmai konferencián találkoztak a Tourinform irodák vezetői, majd november 14-én tanulmányúton vehettek részt Vácott. Az eseményen a résztvevők naprakész információkat szerezhettek a turizmus jelenlegi helyzetéről, és lehetőségük nyílt szakmai tapasztalataikat megosztani egymással.

{module 221}

A rendezvényen Szabó Áron, a Ramada Resort Aquaworld Hotel igazgatója, Denéné Tóth Marianna, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, valamint Fördős Attila, Vác polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

A továbbiakban Denéné Tóth Marianna és Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója adta át a társaság elismerését a hálózatban 5, 10, 15 éve dolgozó Tourinformos kollégák részére.

A Magyar Turizmus Zrt. részéről Maráczi Gábor, stratégiai és marketingigazgató a nemzeti turisztikai marketingszervezet megújult marketingtevékenységéről és céljairól adott tájékoztatást, Kútvölgyi Emese, a társaság e-marketing irodavezetője pedig a társaság honlapjának megújulásáról beszélt. Katona András, a Magyar Turizmus Zrt. Budapest-Közép-dunavidéki regionális marketing menedzsere a Dunakanyar-összefogást ismertette. Dr. Bocsi Andrea, az MT Zrt. Hálózati Koordinációs Irodájának vezetője a Tourinform hálózatról adott tájékoztatást, valamint a társaság Virágos Magyarországért és Magyar Turizmus Minőségi Díj projektjeit ismertette. A program további részében dr. Glózik Klára, a Toruinform Szövetség alelnöke adott rövid helyzetelemzést a szövetségről, majd Keresztesné Itvás Éva, az alsóörsi iroda vezetője és Tóthné Kardos Krisztina, a győri Tourinform vezetője mutatta be irodája működését. Ezt követően Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója tartott érdekes előadást az ökoturizmusról. A konferencia záróakkordjaként Papp Ildikó és Gozmány Gabriella mutatta be Vác városát, a másnapi tanulmányút helyszínét. A találkozó további részében a résztvevőknek lehetőségük nyílt kötetlen szakmai tapasztalatcserére is.

A találkozó második napján a résztvevők Vác nevezetességeit és az idei „Év ökoturisztikai létesítménye”-győztes Katalinpusztai Látogatóközpontot tekintették meg.
A Tourinform szolgálat Magyarországon már több mint 30 éve nyújt hiteles információkat a bel-, illetve külföldi turistáknak, ezzel erősítve számukra az idegen környezetben való biztonságérzetet. Az első iroda 1981-ben kezdte meg működését, az országos hálózat kiépítése 1992-ben kezdődött. 2011-ben személyesen közel 2 millió turista kereste fel az irodákat. A Tourinform irodák a Magyar Turizmus Zrt. szakmai felügyelete mellett névhasználati rendszerben, önkormányzatok, illetve TDM szervezetek finanszírozásában működnek.

Az országos turisztikai bevételek és az átlagos tartózkodási idő növelésében meghatározó szerepet játszanak: közvetítenek a kereslet és kínálat egymásra találásában. Folyamatos munkakapcsolatban vannak a települési, illetve megyei önkormányzatokkal és a területükön működő kulturális és kereskedelmi szolgáltatókkal. Az évente átlagosan közel 2,5 millió vendéget kiszolgáló Tourinform irodák információikkal keresletet gerjesztenek, amely a vállalkozók bevételeiben realizálódik, így az irodák tevékenysége közvetve jelentősen hozzájárul az állami turisztikai bevételekhez.

A Tourinform irodák feladatai:

  • turisztikai információs egységként részei a magyarországi turisztikai információs hálózatnak;
  • vendégszolgálati iroda a településen, a kistérségben;
  • turisztikai információkkal látják el a területükre érkezőket szóban és írásban, versenysemleges módon közvetítik a szolgáltatók belföldi kínálatát;
  • naprakészen tartják a NETA (Nemzeti Turisztikai Adatbázis) adatgyűjtő területükhöz tartozó adatait;
  • kulcsszerepet töltenek be a települési, térségi turisztikai marketing gyakorlati megvalósításában a fenntartó által meghatározott követelmények szerint (kiadványok kiadása, útikalauzok, eseménynaptár, programfüzetek, szállásjegyzékek, kiállítás- és rendezvényszervezés stb.)
{module 221}