XVII Palóc Húsvét 2024 a Füleki Várban

Füleki Vár - turisztika

A palóc húsvét ünnepe: hagyományok és gasztronómia a Füleki Várban

A húsvéthétfő már hagyományosan a Palóc Húsvét ünnepe lesz a Füleki Várban, amely idén már 17. alkalommal várja az érdeklődőket. Az eseményről Tóth Éva, a Füleki Városi Művelődési Központ igazgatója tájékoztatta az MTI-t.

Az esemény a hagyományos palóc ízek, mesterségek és szórakozás köré szerveződik, így a látogatók számára változatos programokat kínál. A várudvaron kézművesek irányításával megismerhetik a tojásdíszítés különféle technikáit, elsajátíthatják a mézeskalács készítés fortélyait és akár gyékényből is készíthetnek húsvéti figurákat.

A kézműves foglalkozások mellett a látogatókat lovaglás, íjászat, báránysütés és ételszentelés várja a várudvarban. A Várfelső utcában pedig délelőtt 10 órától indul a kirakodóvásár, ahol a helyi kézművesek kínálják portékáikat.

A szabadtéri színpadon népművészeti műsorokkal várják az érdeklődőket, köztük olyan néptáncegyüttesekkel, mint a szécsényi Palóc Néptáncegyüttes és a bozitai Dubkácik Hagyományőrző Együttes. Emellett Agócs Gergely és népzenei társulata is színesíti a programot. A helyi együttesek, köztük a Foncsik Énekegyüttes és a Jánosík Gyermek-néptáncegyüttes is képviseltetik magukat.

Az eseményt számos helyi civil szervezet és csoport is támogatja, köztük a Motolla Kézműves Baráti Kör, a Füleki Farkasok és a Szabad vágta PT. A gasztronómiai élményekért pedig a BANYA-társulat és a Füleki Római Katolikus Plébánia gondoskodik.

Az esemény partnerei között szerepel a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások, a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Füleki Polgárőrség. A résztvevők a vármúzeum állandó és időszaki kiállításait is megtekinthetik, hiszen a várbelépő érvényes a rendezvényre is.

Ha az időjárás kevésbé lesz kegyes és esőre kellene számítani, a koncerteket a Füleki Városi Művelődési Központban tartják meg.

A Palóc Húsvét ünnepe nem csupán egy hagyományőrző rendezvény, hanem igazi gasztronómiai és kulturális élményt ígér mindazoknak, akik kilátogatnak a Füleki Várba ezen a húsvéthétfőn.

fotó: Fülek Város

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .