Újra Budapesti Karácsonyi Vásár

Vörösmarty térIdén már 12. alkalommal öltözik ünnepi díszbe a budapesti Vörösmarty tér! A gyerekek arcán megjelenő mosoly, a míves kézműves portékák, a fűszeres forralt bor illata, a finom ételek, a Gerbeaud ablakaiban ragyogó adventi kalendárium, a csillogó fények és a muzsika hangja mindenkit izgatott várakozással töltenek el.

A BTH Budapesti Turisztikai Nonprofit Kft., mint a vásár ötletgazdája és szervezője, kiemelt fontosságúnak tartja, hogy Budapest egyik legszebb tere, a belváros szíve az ünnephez méltó rendezvény színterévé váljék, ahol tucatáruk helyett igényes népművészeti és egyedi iparművészeti alkotásokat vásárolhatnak a budapestiek és az ide látogató külföldiek. Ezt az alapkoncepciót megtartva és továbbfejlesztve, a Budapesti Karácsonyi Vásár a téli szezon legnagyobb eseményévé nőtte ki magát.

A több mint egy hónapig tartó adventi-karácsonyi programsorozat nem csupán a budapestiek ünnepi készülődésének egyik fénypontja, hanem a külföldi turisták kedvenc vásárló-negyedének pompás éke is egyúttal, amelyet szinte kivétel nélkül mindenki meglátogat az itt tartózkodása alatt. A téli szezon elsőszámú motivációi, a karácsonyi bevásárlás, és az autentikus ünnepi hangulat megélése, melyeket a Budapesti Karácsonyi Vásár kiválóan ötvöz, évről évre folyamatosan gyarapodó látogatószámot jelent, amely tavaly már túllépte a 600ezret, melynek döntő többsége külföldi. A jelentős látogatószám és pozitív visszajelzések is mind azt támasztják alá, hogy a Budapesti Karácsonyi Vásár nemzetközi vonzerővel bíró egyedi attrakció, mely nagyban hozzájárul a turistaszezon meghosszabbításához, a budapesti vendégforgalom növeléséhez, s ezáltal a Főváros bevételeinek gyarapításához.

A turisztikai vonatkozáson túl fontos kiemelni, hogy az esemény nemzetközi ismertsége és a világ minden tájára eljutó hírneve igen kedvezően alakítja a Budapestről alkotott képet, kiváló eszköze a pozitív városimázs alakításának.

A Budapesti Karácsonyi Vásár számos nagy elismerést vívott ki az évek során. 2006-ban a nagyhírű Travel&Leisure utazási magazin a 10 legjobb európai karácsonyi rendezvénysorozat közé sorolta, az Expedia nemzetközi turisztikai portál szerint pedig ‘nehéz lenne ennél autentikusabb karácsonyi vásárt találni’. Kanada legnagyobb népművészeti fesztiváljának igazgatója ugyancsak 2006-ban az európai karácsonyi vásárok közül a budapestit ítélte a legszínvonalasabbnak és a magyar kézművesek 2007-ben a díszvendégei voltak a kanadai fesztiválnak.

2008-ban a Sunday Times Európa legjobb adventi vásárának választotta a budapestit, 2009-ben pedig Olaszország leghíresebb kézműves vásárán, – a 9 nap alatt 3 milliós tömeget mozgató Artigiano di Fierra-n – Budapest és a Budapesti Karácsonyi Vásár díszvendégként mutatkozhatott be.

A tradicionális kulináris élvezetek kedvelői számára is igazi paradicsom ez a belvárosi helyszín, hiszen a töki vályogkemencében sült kenyérlángos vagy a kürtőskalács illata, a sült gesztenye valamint a kemencében sült hagyományos népi ételek, barátságos pecsenyesütők standjai már messziről oda vonzzák a látogatókat. Aki szereti a jó forralt bort, annak szintén a Vörösmarty téren a helye, hiszen az évente megújuló mintájú vásári bögrét a fűszeres ital fogyasztása után mindenki hazaviheti.

A gyönyörű látvány, a vásárlás, az étkezési lehetőségek, és színpadi programok együttes élménye, továbbá a számos kísérőprogram teszi lehetővé, hogy a látogató egy igazi ünnepi fesztiválnak legyen a részese.