Hét festői kerékpárútvonal Csehországban

Kerékpárútvonal Csehországban, turisztika

A nyár fantasztikus időszak a kerékpárosok számára, különösen, amikor új kerékpárútvonalak jönnek létre Csehország szerte. Ezek a utak varázslatos helyekre vezetnek, és egyre népszerűbbek, arra ösztönözve az embereket, hogy kerékpárjukra pattanjanak. A sok kedvenc kerékpárút közül hét jól tesztelt és népszerű útvonalat választottunk ki, amelyeket érdemes felfedezni.

Az Elba-folyó útvonal

Az Elba-folyó útvonalat mindíg is a legnépszerűbb kerékpárútvonalak közé sorolják. Ez egy változatos, hosszú távú útvonal Európában. Az EuroVelo 4 és az EuroVelo 7 európai kerékpárutak részét képezi, és 1300 kilométer az Elba forrásától az Északi-tengerig.

Ha inkább a cseh határokon belül maradnánk, akkor van egy 370 kilométeres szakasz az útvonalon, amely Hradec Králové, Pardubice, Közép-Bohémia és Ústí nad Labem területeken vezet át. Az egész Elba-folyó útvonal felfedeznivaló szakaszokat kínál. Az egyik legkedveltebb szegmens az 150 kilométeres út Prágától Českosaské Švýcarskoig (Cseh-Szász Svájc), amely Mělník, Litoměřice, Ústí nad Labem érintésével Děčínben ér véget. Ez egy ideális lehetőség egy hosszabb hétvégi kiránduláshoz. Útközben lehetőség nyílik különböző nevezetességek és érdekességek felfedezésére, például Kuksra, a Josefov és Terezín erődítményekre, a Dvůr Králové nad Labem állatkertjére és a Lobkowicz-kastélyra Roudnice nad Labemben. Az útvonaljavaslatokat és szálláslehetőségeket bőven találhatunk az interneten.

Třeboň tanösvény

A dél-cseh régió, különösen Třeboň környéke gyönyörű kerékpárutakkal rendelkezik. Az egyik ilyen út az tanösvény Třeboňben, egy 39 kilométer hosszú zárt körút 22 megállóval, ahol információs táblák találhatók cseh és angol nyelven. Ezek a táblák alapvető információkat nyújtanak a Třeboň régióról és történelméről.

Az ösvény több fő megállót is tartalmaz, mint a Svět-tó, a Zlatá stoka középkori építmények, a Soví les, a Vyšehrad-tó és maga Třeboň városa. Mindezen megállóknál élvezhetjük a lenyűgöző tájat, ritka madár- és növényfajokat, vagy a híres Třeboňi mocsarakat figyelhetjük meg. Az útvonal során több kocsma és étterem is található a felfrissülni vágyóknak.

A1 kerékpárút – Prágától Karlštejnig

A főváros lakóinak egyik kedvenc útvonala az, amely Karlštejnbe vezet. A prágai központból indulva az út a Vltava folyó mellett vezet Lahovice felé, majd folytatódik a Berounka folyó mentén Radotín, Černošice, Dobřichovice és Hlásná Třebáň át Karlštejnig. Ez a 26 kilométeres útvonal viszonylag könnyű, és főleg sík terepből áll.

Útközben olyan helyekre is rábukkanhatunk, mint az U Ondřeje bisztró vagy a Říční lázně Radotínban frissítőkért. Továbbá itt található a Radotín Ski and Bike Centrum is, ahol a kerékpáros termékeket lehet vásárolni és szükség esetén megjavíttathatjuk az elromlott kerékpárt is. Az utolsó állomás a lenyűgöző Karlštejn-kastély. Azok számára, akik nem szeretnének visszakerekezni, van lehetőség vonattal visszautazni, amelyek kerékpárok szállítására alkalmasak.

Morvaországi borútvonalak

A kerékpár- és borrajongók számára tökéletes úti cél Dél-Morvaország, ahol a borvidékek 1200 kilométernyi kerékpárútba fonódnak, amelyek 10 körre vannak osztva az adott borvidékek nevét viselve. A fő Morva Borút, 245 kilométer hosszú, összeköti Znojmo-t és Uherské Hradiště-t. A különböző lehetőségek közül a Bzenecká út lazább, 30 kilométeres kirándulást kínál, amely alkalmas családi kirándulásra. A Znojemská út viszont 189 kilométert tesz meg, és összeköti a 55 borral foglalkozó falut. Egy másik útvonal, a Mikulovská, 84 kilométeres, és áthalad az UNESCO által nyilvántartott Lednice-Valtice területen.

Kiadós bortúra a kerékpározás miatt nem ajánlott, de gyalogosan is bejárhatjuk az útvonalakat, és így a borokban is gyönyörködhetünk aggodalmak nélkül.

A Cseh Paradicsom Aranyösvénye

A Cseh Paradicsom (Bohemian Paradise) egy kedvelt turisztikai célpont, és az Aranyösvény az 1930-as évek végétől szerves része ennek a régiónak. Az ösvény kerékpáros változata kissé hosszabb, mint a gyalogösvény, mintegy 122 kilométer. Habár az ösvény nagy része a gyalogösvényt követi, néhány szakasz eltér, hogy biztosítani lehessen a természetvédelmet és a biztonságot.

Az Aranyösvény sokkal változatosabb és komolyabb kihívást jelent, mint a fentebb említett útvonalak, így ez kevésbé alkalmas országúti kerékpároknak. Egyes területeken akár 2300 méteres szintkülönbség is lehetséges. Az útvonal Jičínben kezdődik és számos jelentős nevezetességen és látnivalón halad át a Cseh Paradicsomban, mint például Kozákova, Frýdštejn, Valdštejn, Hrubé skály és Kosti. A kirándulás során bőven akad lehetőség frissítésre.

Liechtensteini útvonal

A Liechtenstein útvonal, vagy ahogy helyi nevükön hívják, a „Lichtenštejnské stezky,” hat összekapcsolt útvonalból áll, amelyek átszövik a Lednice-Valtice területét és Alsó-Ausztria egy részét. Ezek az ösvények a híres Liechtenstein nemesi család nevét viselik. A fő ösvény, a „Knížecí stezka” vagy Hercegi ösvény, 86 kilométer hosszú és egy könnyű terepet jelent. Körbevezet az ismert nevezetességeken, mint a Janov-vár, a Dianina templom és a Reistna kolonnádák.

Vannak rövidebb útvonalak is, mint a „Břeclavská” (16 kilométer), „Poštorenská” (12 kilométer) és „Lednická” (23 kilométer). Aki ennél egy kicsit nagyobb kihívást jelentő élményre vágyik választhatja a 25 kilométeres „Valtická” vagy a 40 kilométeres „Habánská” útvonalat.

A Baťa-csatorna menti kerékpárút

Végül kerékpáros kalandunk a Morvaország keleti részén fekvő Baťa-csatorna mentén ér véget. Ez az elragadó kerékpárút több mint 80 kilométeren húzódik, párhuzamosan a csatornával. Főleg aszfaltburkolattal rendelkezik, így nemcsak a kerékpárosoknak, hanem inline korcsolyázóknak is jó választás lehet. Az út rendkívül biztonságos, mivel nagyrészt elzárt a gépjárműforgalomtól, csak néhány szakaszon találkozhatunk járművekkel.

fotó: VisitCzechia

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .