Másfél millióan választották télen Ausztriát

Másfél millióan választották télen Ausztriát

A 2014/2015-ös téli szezonban összesen 1 548 588 üdülővendég érkezett Stájerországba, ami 3 százalékos növekedést jelent az elmúlt évhez képest. Az itt eltöltött 5 240 677 vendégéjszakák száma pedig 2,2 százalékkal emelkedett a 2013/2014-es téli szezonhoz képest annak ellenére, hogy az időjárás kedvezőtlenül indult, és decemberben még enyhék voltak nappalok, derül ki a Stájerországi Turisztikai Hivatal adataiból.

Másfél millióan választották télen Ausztriát

Fél millió magyar rendszeresen hódol a téli sportoknak, közülük minden hatodik, 75 000 utazó Ausztria fehér tartományát közelsége mellett a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a kiváló sípályák és a megfizethető árak miatt választja. Ők 308 000 vendégéjszakát töltöttek Stájerországban, vagyis átlagosan 5 napot.

Minden harmadik utazás Magyarországról német nyelvterületre (Németországba, Ausztriába vagy Svájcba) irányul, a külföldi turisztikai célú utazások legnépszerűbb célpontja a magyarok körében Ausztria mind a nyári, mind a téli hónapokban. Ausztrián belül is a legkedveltebb Stájerország, hiszen az ausztriai magyar vendégéjszakák 25,8%-át, a vendégérkezések 21,9%-át itt regisztrálják. A térség híres osztrák magyar kapcsolatairól, hiszen több mint 30 évvel ezelőtt került sor a magyar síoktatók első hivatalos továbbképzésére Murau régióban. Ezt követően egyre több turista és befektető fedezte fel magának Stájerországot. Emellett Magas-Stájerország a síelés bölcsője is, hiszen 1892-ben Stuhleckre 1782 méter magasságából történt az első túralesiklás.

Az aktív pihenést szeretjük

A magyar utazók többsége télen az aktív kikapcsolódást választja, így elsősorban kirándulni, túrázni, síelni és snowboardozni, várost nézni mennek Ausztriába, melyre Stájerország négy tartománya is, Magas-Stájerország, Murtal, Ausseerland-Salzkammergut és Schladming-Dachstein kiválóan alkalmas. Csupán ezekben a régiókban az idei szezonban majd 40 program közül válogathatnak fiatalok és családosok, sportolni vágyók vagy épp az adventi vásárokra látogatók. A régió változatos programjai azoknak is lehetőséget biztosítanak alternatív kikapcsolódásra, akik nem tudnak síelni vagy épp snowboardozni, hiszen a szánkózás, sífutás, korcsolyázás, lovasszánozás mind szerepel a régiók programtárában.

Így utazunk télen

Átlagosan naponta 145 eurót, vagyis körülbelül 45 000 forintot költ el egy magyar látogató a térségben, melyben mind az étkezés, a szállás és a síbérlet is benne van. A foglalások egyre nagyobb százalékban online történnek, a végső döntést a vendégek azok alapján hozzák meg, hogy a környéken milyen egyéb programokra, így gasztronómiai feltöltődésre, túrázásra, vásárlásra van lehetőség. A legnépszerűbb időszak egyértelműen a december végi két ünnep közötti szünidő, hiszen többségében 40 év körüli családosok töltődnek fel Stájerországban. Az ezt követő, január és március közötti időszak elsődleges látogatói a főként téli sportokért rajongó fiatalabb célközönség, ekkor számos versenyt, világbajnokságot is szerveznek. A vendégek körülbelül 77%-a szezonról szezonra visszatér Stájerországba, hogy itt töltsék téli üdülésüket.

Nem csak a turistáknak

A térségben csak idén 135 millió euró értékben hajtanak végre fejlesztéseket, melyek között több sípálya felújítása, éttermek modernizálása, hóágyúk beszerzése is szerepel. A beruházások célja nem csak az itt üdülők kényeztetése, hanem az is, hogy a sportolók is céljaiknak megfelelően tudják a pályákat használni. 2016-ban két rangos esemény helyszínéül is szolgál a tartomány, hiszen január 10. és 15. között Schladming-ban kerül sor az értelmi fogyatékkal élők 2017-es Speciális Olimpiai Játékainak főpróbájára, január 15. és 17. között Ausseerland-Salzkamergut-ban rendezik meg a FIS Síugró Világbajnokságot, mely egyben a világ negyedik legmeredekebb síugró sánca.

„Stájerországot egyre több magyar turista választja téli utazásának célpontjául, hiszen az idelátogatók jelentős része, 5%-a magyar. A térség nemcsak közelsége miatt vívta ki népszerűségét, hanem azért is, mert elérhető árfekvésben kínál mind fiataloknak, mind családosoknak a sí- és snowboard mellett más alternatív programokat, aktív kikapcsolódást, mint a sífutás, a túrázás, a szánkózás. A sokszínű programok a tartomány adottságainak köszönhetően maximum fél órás autóúttal elérhetők. A folyamatos beruházásoknak köszönhetően azok is könnyedén választhatnak maguknak úticélt, akik kifejezetten a sportolás miatt vagy a versenyek kedvéért látogatnak el Stájerországba” – mondta Erich Neuhold, a Stájer Turisztikai Hivatal vezetője.