Business-IT konferencia 2023, Budapest

Business-IT konferencia 2023, Budapest

Az informatikai és telekommunikációs iparágban a fenntarthatóság kiemelt szerepet kap. Az energiahatékonyság javítása, vízfelhasználás csökkentése és az újrahasznosítás mértékének növelése az iparág jövőjének kulcsfontosságú elemei – fogalmazott Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke a Budapesten megrendezett Business-IT konferencián.

Áder János előadásában rámutatott, hogy a Nemzeti Digitalizációs Stratégia célkitűzése, hogy 2030-ra a gigabites kapcsolatra képes hálózattal lefedett háztartások aránya elérje a 95 százalékot. Ugyanakkor a digitális fejlődés növekvő energiafogyasztással jár, ami komoly kihívást jelent a fenntarthatóság szempontjából. Jelenleg globálisan az energiafogyasztás 10 százalékát a digitalizáció teszi ki, és a kutatók 2030-ra további több mint 200 százalékos növekedést prognosztizálnak ezen a területen.

Az elektronikai eszközök újrahasznosítása terén is jelentős lépésekre van szükség. Áder János felhívta a figyelmet arra, hogy az e-hulladék mennyisége 57 millió tonna volt 2021-ben, és ennek csupán 17 százaléka hasznosításra került. Az iparágban az elektronikai eszközök hatékonyabb újrahasznosításának módját kell kidolgozni, hiszen ez nemcsak környezetvédelmi, de gazdasági szempontból is fontos, hiszen az elektronikai eszközökben értékes anyagok találhatók.

A konferencián Vinnai Balázs, az IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége elnöke is beszélt a digitális fejlődés és a fenntarthatóság összefüggéseiről. Kiemelte, hogy a mesterséges intelligencia Európa termelékenységét jelentős mértékben növelheti az elkövetkező években. Ugyanakkor a kis- és középvállalkozások digitalizációjában még mindig van lemaradás, ami potenciális kitörési pontot jelenthet az ország számára. Az informatikai képzések népszerűségének növekedése segíthet enyhíteni az informatikushiányt az iparágban.

A konferencia résztvevői között számos hazai és nemzetközi vállalat képviseltette magát, és több mint 350 szakértő osztotta meg gondolatait a digitális fejlődés és a fenntarthatóság kihívásaival kapcsolatban. Az esemény hangsúlyozta a fenntartható fejlődés fontosságát az informatikai és telekommunikációs iparágban, valamint arra ösztönözte az iparág szereplőit, hogy közösen dolgozzanak az energiahatékonyság növelése és az újrahasznosítás elősegítése érdekében.

A fotón Áder János korábbi köztársasági elnök, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány kuratóriumi elnöke előadást tart a budapesti Business-IT konferencián a Magyar Zene Házában 2023. november 6-án. Balogh Zoltán / MTI

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .