Hungarian Wine Summit 2024 borszakmai konferencia

Hungarian Wine Summit 2024 konferencia

Több mint száz külföldi szakember érkezik az eseményre

A magyar borágazat nemzetközi csúcstalálkozójára készül. Budapest április 21. és 25. között ad otthont a Hungarian Wine Summitnek, ahol több mint száz külföldi szakember találkozik a magyar borok világával. Az eseményt a Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) szervezi, melynek célja, hogy elősegítse a magyar borok nemzetközi megjelenését és piaci pozíciójának erősítését.

Az ügynökség szerint a magyar borkereskedelem dinamikus fejlődése elsősorban a külföldi piacokon való megjelenésének növekedése tette lehetővé. Ennek jegyében az MBÜ számos erőfeszítést tesz annak érdekében, hogy a magyar borok világszerte elismertek legyenek. Ennek a munkának egyik kiemelt eseménye az idei Hungarian Wine Summit, ahol a résztvevők lehetőséget kapnak arra, hogy mélyebben megismerjék a magyar borok sokszínűségét és minőségét.

A nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos, Rókusfalvy Pál az MTI-hez eljuttatott közleményében elmondta, hogy az MBÜ eddigi piackutatásai alapján azonosították az elsődleges és másodlagos célpiacokat, valamint felmérték, hogy mely országokban milyen fajták iránt mutatnak érdeklődést a fogyasztók. Az adatok azt mutatják, hogy a nemzetközi piacokon a magyar fehérborok továbbra is kiemelkedően keresettek és ezek tették ki tavaly az export 86 százalékát.

A külföldi piacokon folytatott munka eredményeként Németországban és az Egyesült Királyságban komoly előrelépéseket értek el a magyar borok népszerűsítésében. Emellett Kínában is egyre növekvő érdeklődés tapasztalható, valamint felértékelődik Dél-Korea, Lengyelország és az Egyesült Államok piaca is.

Az MBÜ vezérigazgatója, Goreczky Gergely kiemelte az ügynökség 2023 második félévében kezdődött munkájának eredményeit. Az MBÜ számos fontos eseményen vett részt és mutatkozott be, mint például a 2023 novemberi ProWein Sanghaj, ahol hat magyar borászat 27 ezer látogató előtt képviselte magát.

A Hungarian Wine Summit programja számos izgalmas eseményt kínál a résztvevőknek. A találkozó első napján a budapesti Millenáris parkban kilenc mesterkurzus keretében ismerhetik meg a legfontosabb magyar szőlőfajtákat és trendeket, valamint részt vehetnek a 107 borászat által kínált 386 bor kóstolásában.

Az esemény után háromnapos study tour program következik, amelynek során a résztvevők választhatnak négyféle útvonal közül, melyek pincelátogatásokkal és összborvidéki kóstolókkal várják őket.

Az MBÜ célja, hogy a Hungarian Wine Summit a régió vezető borszakmai rendezvényévé váljon és a nemzetközi szakemberek naptárában fix helyet kapjon, hangsúlyozta Pusztai Anita, az MBÜ marketingigazgatója.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .