Lesznek-e még 10 év múlva is utazási irodák?

Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV)

Idén április 24. és 25. között Salzburgban tartotta tavaszi közgyűlését a vezető osztrák utazás-szervezőket és utazási irodákat tömörítő Osztrák Utazási Szövetség.

Osztrák Utazási Szövetség (ÖRV)

Az ÖRV az osztrák utaztatási piac 80 százalékát lefedő ausztriai utazási vállalkozásokat tömöríti. A jelentős lobbierővel rendelkező nagy múltú szervezet kétnapos tanácskozására az optimista hangulat volt jellemző, időarányosan a tavalyinál kedvezőbb foglalási adatokról számoltak be a nagy utazásszervező házak képviselői. A minőségi szolgáltatások iránt a jövőben is meglesz a kereslet, s a „nehéz, de jó 2013-as év” után továbbra is erős turisztikai forgalmat várnak az osztrák utazásszervezők – adott iránymutatást Dr. Josef Peterleitner, az ÖRV újabb 2 évre megválasztott elnöke.

Az ÖRV kongresszusán részt vett Kovács Balázs, az MT Zrt. ausztriai külképviselője, aki tárgyalásokat folytatott az egyesület elnökével és főtitkárával az ÖRV 2015-ös magyarországi őszi kongresszusával kapcsolatban. Az egyesület közgyűlési helyszínének megnyerésért minden évben sok ország versenyez, mert a rendezvényt követően a fogadó ország ausztriai beutazó turizmusának növekedése várható, ami komoly és pozitív gazdasági hozadékkal jár. Örvendetes, hogy 2015. október 23-26. között Magyarország látja vendégül a patinás és befolyásos ÖRV 55. őszi kongresszusát. A kongresszus megrendezése marketing szempontból sem elhanyagolható jelentőségű, a tavalyi olaszországi kongresszust követően 150 újságcikk és 25 TV- és rádió tudósítás jelent meg Ausztriában a rendezvényről.

A mostani kétnapos salzburgi tanácskozáson workshop formában vitatták meg a vezető utazási szakemberek, mit hoz a jövő az utazási irodák számára. A vitaindító előadás után a fórum résztvevői egyetértésre jutottak abban, hogy a klasszikus közvetítői utazás irodai tevékenységnek mára leáldozott, a jövőben az „élménygyár” és a „közösség-építő” szerep vár az utazási irodákra. E területen érdemes olyan világcégek, mint pl. az Apple értékesítési koncepcióját követni.