Népi/vernakuláris építészet: a hagyományoktól a jövőig konferencia

Földből épült ház a szalafői múzeumfaluban

Népi építészettel foglalkozó nemzetközi konferenciát rendeznek Veszprémben

A népi építészet és a modern építészet kapcsolatáról rendeznek nemzetközi konferenciát augusztus 27-30. között Veszprémben. A tanácskozáson a szakemberek többek közt olyan kérdésekre keresnek válaszokat, miként hat a népi építészet a kortárs építészetre, vagy mi lehet a népi építészet emlékeinek kortárs funkciója – olvasható a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) hétfői, MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Magyar Tudományos Akadémia – Veszprémi Akadémiai Bizottság (MTA VEAB) Népi Építészeti Munkabizottság, az MMA MMKI, valamint a Szimmetria Alapítvány közös rendezésű, Népi/vernakuláris építészet: a hagyományoktól a jövőig című közös konferenciájának fókuszában az újrahasznosítás, a népi építészet értékei, az évszázadok alatt kikristályosodott és alaposan tesztelt hagyományos módszerek és az energiatakarékosság kérdésköre áll.

A tájékoztatás szerint a veszprémi rendezvényre négy kontinensről 35 előadó érkezik, köztük Adrian Green professzor, az 1952-ben Oxfordban alapított Vernacular Architecture Group elnöke, aki előadásában a népi építészet fogalmának értelmezési kérdéseiről beszél.

A kaliforniai Elaine Jackson-Retondo az 1980-ben alapított Vernacular Aarchitecture Forum elnöke az épített örökség védelmével is foglalkozó szervezet elmúlt negyven évének tapasztalatait foglalja össze – olvasható az összegzésben.

Az amerikai Oregon államot Howard Davis professzor képviseli, de távol-keleti szakemberek is jönnek a rendezvényre.

A közlemény szerint az MMA MMKI részéről Csáji László Koppány igazgató előadásában a népi építészet legalapvetőbb példáiból sorakoztat fel néhányat mint a természeti környezet humanizálásának elemi törekvését, Wesselényi-Garay Andor az MMA MMKI tudományos főmunkatársa pedig az erdélyi ökoregionális és organikus építészetről szól.

A tanácskozás budapesti megnyitóját vasárnap a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ (MÉM MDK) Walter Rózsi-villájában tartják, a program részeként a népi építészet témájával foglalkozó társaságok elnökeinek kerekasztal-beszélgetésén kívül plenáris előadást tart az Óbudai Egyetem részéről Anthony Gall, aki Kós Károlynak az erdélyi építészetre gyakorolt hatásáról beszél – olvasható a közleményben.

A konferenciához augusztus 29-én szakmai kirándulás is kapcsolódik a Balaton-felvidéken, hosszabb megállókkal Taliándörögdön, a Káli-medencében, majd pedig a Balaton-parton. Ennek során a résztvevők megismerhetnek több olyan épületet, amelyet a Teleki László Alapítvány a Népi Építészeti Program részeként újított fel – írják.

Az MTA VEAB Népi Építészeti Munkabizottság másodszor rendez e témában nemzetközi konferenciáját – ezúttal az MMA MMKI-val és a Szimmetria Alapítvánnyal együttműködve – a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa eseményeként – írták.

A fotón: Földből épült ház a szalafői múzeumfaluban

MTI
fotó: Kaszás Tibor

Népi/vernakuláris építészet: a hagyományoktól a jövőig

2023 augusztus 27-30.
MTA VEAB Székház
Veszprém, Vár utca 37.

A konferencia angol nyelven zajlik

Részletes program az akadémia honlapján

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .